fbpx
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 28.6.2022: Suuri tappio naisten perusoikeuksille

Yhdysvalloissa on osoitettu mieltä korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen antaa osavaltioille oikeus itse päättää aborttilaista. Kuva: Samuel Corum

Yhdysvallat otti juhannuksen alla monta askelta taaksepäin naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisessä .

Korkein oikeus päätti äänin 5-4 kumota liittovaltiotasolla määritellyn oikeuden aborttiin. Se tarkoittaa sitä, että jatkossa osavaltiot päättävät raskaudenkeskeytyksiä koskevista laista itse. Kyseessä on historiallinen päätös, jonka vaikutukset tulevat olemaan suuret erityisesti naisten ja tyttöjen elämään.

Ainakin 13 osavaltiota oli jo varautunut mahdolliseen päätökseen ja valmistellut niin kutsutun liipaisinlain valmiiksi, joilla raskaudenkeskeytykset voidaan kieltää kokonaan. Eri arvioiden mukaan kaikkiaan tällaisia osavaltioita on parikymmentä, joissa abortit kielletään.

Entisen presidentin Donald Trumpin aikakausi näkyy korkeimmassa oikeudessa. Se on aikaisemmin ollut ainakin periaatteessa puolueeton elin, mutta nyt valtasuhteet ovat muuttuneet niin vahvasti konservatiiveille, että päätöksissä näkyy politiikka. Yhdysvaltain kansalaisille tämä tarkoittaa taantumuksen aikaa, joka varmasti heijastuu muidenkin ryhmien oikeuksiin.

On jo arvioitu, että esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia kiristetään.

Aborttioikeuden kumoamisella on myös valtavat heijastusvaikutukset Yhdysvaltojen ulkopuolella maissa, joissa otetaan mallia Yhdysvalloista.

Länsimaiselle sivistykselle nykyisen kaltainen politiikka on häpeällistä. Kenenkään ei pitäisi ottaa siitä mallia.

Raskaudenkeskeytykset eivät lopu lakien kiristämiseen. Niitä tehdään jatkossakin, mutta naisten terveyden ja jopa hengen uhalla.

Aborttilakia kiristävät osavaltiot ajavat naiset aborttimatkoille osavaltioihin, joissa raskaudenkeskeytys on sallittua. Tämä ei ole läheskään kaikille taloudellisesti mahdollista.

Yhteiskunnan polarisoituminen ei ole koskaan hyvä asia. Sen vaikutukset ovat pitkäkantoiset.

Korkeimman oikeuden ratkaisu kuitenkin antaa paljon eväitä syksyn kongressivaaleihin. Politiikan keskiössä on varmasti naisten oikeus päättää omasta kehostaan. 2022-luvulla siitä ei pitäisi enää edes keskustella, sen pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta valitettavasti näin ei ole.

Naisten ja tyttöjen oikeuksia on puolustettava joka päivä. Ihmisoikeuksien pitää toteutua ja niiden eteen pitää tehdä työtä.

Menot