Pääkirjoitukset

Pääministeri myönsi epäonnistumiset

Perin harvoin, jos koskaan aikaisemmin Suomen pääministeri on julistanut muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja, että istuva hallitus ei ole onnistunut tehtävissään. Kahdeksisen kuukautta pääministerinä ollut Alexander Stubb (kok.) tosin vain sanoi sen sunnuntaina Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla, minkä kansakunta on jo jonkin aikaa hyvin tiennyt. Onnistumisistakin hän toki mainitsi, mutta ne eivät muuta suurta kuvaa hallitukselle myötämieliseksi.

Stubb ja hänen hallituksensa sai kapulan pääministerin tehtävistä Brysseliin siirtyneeltä kokoomuspoliitikko Jyrki Kataiselta. Tämän kivulla syntynyt kuuden puolueen hallitus pisti heti alusta pitäen päänsä silmukkaan kirjaamalla hallitusohjelmaansa sellaista, minkä toteuttamisen tiedettiin olevan perin työlästä. Alkuinnostuksessaan hallitus osoitti poliittisen pelisilmän puutetta ilmoittaessaan muun muassa, että kuntarakenne sekä sosiaali- ja terveyspalvelut uudistetaan hallituksen voimin, ilman parlamentaarista valmistelua. Se nostatti luonnollisesti vastarintaa, eivätkä kaikki hallituspuolueiden kansanedustajatkaan olleet hyvillään menettelytavoista.

Uuden hallituksen pöydällä olivat kuitenkin vuosikymmeniin merkittävimmät kansalaisten arkea ja yhteiskuntaa syvältä muokkaavat uudistushankkeet. Vanhat ja luutuneet toimintamallit ja järjestelmät olivat tiensä päässä, kansa ikääntyi ja kestävyysvaje kasvoi. Hyvinvointiyhteiskunta oli pelastettava ja muutosten välttämättömyyden tunnistivat myös oppositiopuolueet.

Kuuden puolueen hallituksena aloittanut, ja nyt neljän puolueen kokoonpanona työtään lopetteleva koalitio koki vakavan takaiskun myös kansantalouden kehityksessä. Vuonna 2008 alkanutta taantumaa pidettiin alkuun tilapäisenä notkahduksena, joka korjaantuisi tuota pikaa. Nyt korpivaellusta on kestänyt jo seitsemättä vuotta. Suomi on menettänyt kilpailukykyään, valtion velka kasvaa, leikkauslistat ovat valmiina ja työtä vailla ovat sadattuhannet suomalaiset.

Hallitus perusti hyvät aikeensa uudelleen viriävään talouskasvuun, joka silittäisi nopeasti tien kohti parempia aikoja. Toisin on kuitenkin käynyt. Suomen luottoluokitus putosi lokakuussa AAA:sta luokkaan AA+.

Kenties pääministerin tunnustus epäonnistumisesta on sitä hänen markkinoimaansa uuden ajan politiikkaa, joista asioista myös ikävistä, puhutaan niiden oikeilla nimillä. Uutta poliittista kulttuuria edustavat myös Stubbin aikeet antaa eduskunnalle pääministerin ilmoitus rakennepaketin etenemisestä. Se olisi työnsä lopettavan hallituksen testamentti seuraajalleen.

Jo nyt on hyvin tiedossa, että uusi hallitus saa huonon perinnön. Vireille pannut rakenneuudistukset on vietävä loppuun, suomalaisen työn kilpailukyky on palautettava, valtion velan kasvu on taitettava ja uusia oikeita työpaikkoja on synnyttävä paljon.

Tuskin kesä ehtii syksyyn, kun uusi hallitus saa kokea kansakunnan kiukun koko painollaan omilla hartioillaan.

Päivän lehti

13.8.2020