Pääkirjoitukset

Pääministeri Rinne kompastui leipälajissaan

Antti Rinne maksaa kovan hinnan epäonnistumisestaan. Maanantain käänne oli jyrkkä: keskusta otti pääministerintekijän rooliin, kun sitä puolueelle tarjottimella tarjottiin.
Pääministeri Antti Rinne vieraili kansan parissa Oulun Rotuaarilla sikäläisten demareiden joulun avauksessa viime lauantaina. Kuva: Jukka Leinonen
Pääministeri Antti Rinne vieraili kansan parissa Oulun Rotuaarilla sikäläisten demareiden joulun avauksessa viime lauantaina. Kuva: Jukka Leinonen

Eduskunnassa on sähköä ilmassa. Yleensä hallitukset ovat saattaneet suhtautua jopa löysin rantein opposition välikysymyksiin. Tänään on kaikki toisin.

Keskiviikon välikysymysäänestyksessä on vakavasti kysymys pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja hänen hallituksensa luottamuksesta. Se ei ole kuitenkaan enää uutinen. Pääministerin vaihtuminen on.

Aikaisempi ay-jyrä Antti Rinne tunaroi leipälajissaan, työmarkkinakiistassa, joka syntyi valtion omistaman Postin aikeista siirtää työntekijöitään halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Niin Rinne kuin jo aikaisemmin eroamaan joutunut omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sekoilivat sanoissaan sen verran kuin tarvittiin luottamuksen menettämiseen. Kun sanomisia aletaan selitellä, on epäonnistuminen valmis.

Epävarmassa neuvottomuudessa on tyypillistä sammuttaa lyhdyt: julistaa tiedotussulku. Näin teki Rinne kumppaneineen viikonloppuna, eikä siitäkään huolimatta vakuuttanut elintärkeää kumppaniaan keskustaa. Peli sai jopa odottamattoman kovan käänteen.

Pääministerintekijän viitan sai yllättäen ja pyytämättä keskusta. Siitä asemasta puolue ei voinut kieltäytyä. Nimen ratkaisee SDP. Onko se Sanna Marin vain Antti Lindtman? Illalla kokoontunut SDP:n puoluehallitus oli erittäin kovan paikan edessä miettiessään puolueen ja sen puheenjohtajan Antti Rinteen asemaa hallituksessa.

Tilanne on sama kuin vuonna 2003 ja silloisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroon johtaneissa tapahtumista. Silloin maton Jäätteenmäen alta veti SDP, nyt oli keskustan vuoro tehdä samoin Antti Rinteelle.

Hallituspuolueet pitävät lujasti kiinni hallituspohjasta. Uusiin vaaleihin ei etenkään keskustalla ole nykyisellä kannatuksella minkäänlaista hinkua. Puolue vajoaisi syvälle tyhjenevien maakuntien multiin ja jäisi pahasti perussuomalaisten jyräämäksi.

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin toivoi hurskaasti, että pääministerille annettaisiin toinen mahdollisuus. Sellaisia ei kuitenkaan poliittisessa realismissa tunneta.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic