Pääkirjoitukset

Pääministeriksi ei valita valovoimaisinta henkilöä

Haavistoa on helppo kannattaa – mielipidemittauksissa. Realiteetit ovat unohtuneet: olisi mannerlaattoja järisyttävä uutinen, jos vihreät kipuaisi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi.
Kyselyiden mukaan vihreiden Pekka Haavisto olisi paras vaihtoehto seuraavaksi pääministeriksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Kyselyiden mukaan vihreiden Pekka Haavisto olisi paras vaihtoehto seuraavaksi pääministeriksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Tulevat eduskuntavaalit ovat käytännössä myös pääministerivaalit, mikä tarkoittaa sitä, että hallituksen muodostaa suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja. Tämä ei ole laissa mitenkään rajattu ainoa mahdollisuus, mutta todennäköisin.

Suurimpien puolueiden puheenjohtajilla on käynnissä olevassa vaalitaistelussa aivan ratkaiseva osuus. He kaikki näyttäytyvät äänestäjille pääministeriehdokkaina.

Ei voi mitenkään väheksyä sen merkitystä, miten puheenjohtajien henkilö miellyttää äänestäjäkuntaa, vaikka henkilöt eivät kuitenkaan voi nousta ilmiöiksi läheskään samaan tapaan kuin presidentinvaaleissa.

Suomalaiset ovat olleet jo toistuvasti mielipidetiedustelussa sitä mieltä, että paras vaihtoehto seuraavaksi pääministeriksi olisi vihreiden Pekka Haavisto.

Vihreille näytti jo käyvän kylmät, kun puheenjohtaja Touko Aalto joutui poistumaan takavasemmalle vaalien lähestyessä nurkan takana. Pätkäpuheenjohtajan pestin ottanut Haavisto oli lopulta ainoa mahdollisuus.

Haavistolla on meriittinään presidenttiehdokkuutensa, minkä ansiosta hän laajasti tunnettu. Hän on myös humaani henkilö monin tavoin koventuneessa poliittisessa ympäristössä. Haavistoa on helppo kannattaa – etenkin mielipidemittauksissa.

Samalla luultavasti – ja jopa täysin tietoisesti – politiikan realiteetit ovat unohtuneet: olisi mannerlaattoja järisyttävä uutinen, jos vihreät kipuaisi suurimmaksi puolueeksi.

Puheenjohtajan suosio ei voi tehdä pahaa puolueen menestykselle, mutta pääministeriksi ei valita tulevissa vaaleissa valovoimaisinta henkilöä.

Vääristymä tulee vielä paremmin esille, kun muistetaan, että myös vasemmistoliiton Li Andersson on noteerattu korkealle pääministerigallupeissa.

Keskustan Juha Sipilä ja myös kokoomuksen Petteri Orpo ovat hallitusvastuun kovin karuin kourin kuluttamia kasvoja.

Sitä ei hallituksen eroaminen kalkkiviivoilla ennen vaaleja muuksi muuttanut, kuten ei myöskään sitä, että pääministeriehdokkaiden kolmen kärki on: Antti Rinne (sd.), Orpo ja vahvoin varauksin Sipilä.

Mainos