Pääkirjoitukset

Pääministerin sähköpostit tuuliajolla

Edellisen ja nykyisen pääministerin, Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) sekä heidän avustajakuntansa sähköpostiviestejä on joutunut asiaankuulumattomiin käsiin. Viestit ovat ajalta, jolloin Stubb toimi Eurooppa-ministerinä.

Viestien tiistaina paljastunut aihepiiri on hätkähdyttävä: EU:n Venäjää vastaan asettamat pakotteet ja se, miten Suomi niihin suhtautuu. Kovin paljon kuumempaa ulkopoliittista kysymystä tietovuodon kohteeksi ei voi kuvitella.

Tietovuoto ei ole vain nolo, vaan se vaikuttaa toistaiseksi jopa anteeksiantamattomalta. Toivottavasti pääministeri Stubbin arvio osuu oikeaan. Hänen mukaansa tietovuotoepäily ei ole varsinaisesti kiusallinen Suomelle. Hänen mukaansa olisi kiusallisempaa, jos asiasta ei tiedotettaisi.

EU aloitti pakotetoimet Venäjää vastaan Krimin valtauksen jälkeen vuosi sitten keväällä 2014. Suomi on ilmaissut olevansa EU:n kanssa yhteisessä pakoterintamassa. Kysymys on aivan keskeinen Suomen ulkopolitiikassa.

Keskeiset ministerit ovat toki keskustelleet pakotteista ja punninneet niiden vaikutuksia Suomelle. Tieto näistä keskusteluista tai edes mistään aihepiiriä kevyestikään sivuavasta viestittelystä ei kuitenkaan missään nimessä kuulu leviteltäväksi taivaan tuuliin.

Luottamukselliset sähköpostiviestit eivät ole olleet salattuja.

Ministeritasolla pitää olla sen verran harkintaa, että ymmärretään, että sähköposti sen paremmin kuin tekstiviestikään ei ole salassa pidettävää tai luottamuksellista tiedonvälitystä varten.

Puuttuu oikeastaan enää, että keskustelut olisi käyty sosiaalisessa mediassa.

Periaatteessahan tiedot olisivat voineet nytkin päätyä someen, jos ne haltuunsa saanut taho olisi niin halunnut.

Ei pitäisi olla kenellekään yllättävää, että valtiojohdon keskinäinen viestiliikenne kiinnostaa ulkopuolisia ja myös vihamielisiä tahoja. Tieto on kauppatavaroista arvokkaimpia.

Kyberturvallisuuden merkityksestä on puhuttu jopa väsyksiin asti etenkin sen jälkeen, kun ulkoministeriössä paljastui puolitoista vuotta sitten pitkään ja vakavana jatkunut verkkovakoilu.

Suomen pitäisi olla eturintamassa modernin viestintäteknologian ja myös tietoturvallisuuden alalla. Se ei kuitenkaan riitä mihinkään, jos kaikkein tärkein pettää: harkinta.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic