fbpx
Pääkirjoitukset

Päihteet ja nuoret ovat liikenteen riskiyhdistelmä

Nuoret kuljettajat ajavat huolestuttavasti liikenteessä humaltuneena tai huumepäissään. Erehdys voi koitua kohtalokkaaksi.
Valtaosa nuorista kuljettajista ei hölmöile alkoholin kanssa, mutta osa muidenkin edestä. Kuva: Marko Kullanen
Valtaosa nuorista kuljettajista ei hölmöile alkoholin kanssa, mutta osa muidenkin edestä. Kuva: Marko Kullanen

Liikenneturvan oppilaitoskysely kertoo masentavaa viestiä: Moni nuori tunnustaa ajaneensa päihtyneenä liikenteessä.

Ajokortillisista nuorista liki joka neljäs kertoo ajaneensa moottoriajoneuvolla joskus humalassa ja joka kymmenes huumeiden vaikutuksen alaisena.

Myönteistä on, että valtaosa nuorista rastitti vastauksesi en koskaan. Muut vaihtoehdot olivat harvoin, joskus ja usein. Usein-vastauksia oli 3–4 prosenttia.

Ei ole myöskään tietoa, olisiko päihtymys ylittänyt rattijuoppousrajan. Tosin ajaminen vähänkin päihtyneenä on hyvin vaarallinen tie.

Tarkkoja numeroita tärkeämpi viesti on siinä, että päihteet ja nuoret ovat liikenteessä turhan yleinen yhdistelmä. Tuttua on juoppokuskiperinne: kosteassa illanvietossa joku porukasta uhrautuu kuljettajaksi.

Suurimmat riskitekijät nuorilla liikenteessä ovat vastausten mukaan ylinopeus ja humalassa ajaminen. Monesti liikenneturma onkin näiden riskitekijöiden seurausta.

Porukoissa ryhmäpaine ja suoranainen yllytys voivat johtaa tolkuttomaan käyttäytymiseen ja riskinottoon.

Nuorella kuljettajalla arviointikyky pettää helpommin kuin kokeneella kuljettajalla.

Jo viidennes ikäluokasta ajaa autonajokortin poikkeusluvalla 17-vuotiaana, mikä altistaa humalahölmöilyihin. Kaverillaan juonut alaikäinen saattaa autoilla takaisin kotiin, kun pelkää vanhempien tenttausta niille teilleen jääneestä autosta.

Rattijuoppous on kuitenkin valtavasti suurempi synti ja riski kuin nuoren ryypiskely.

Vanhempien on hyvä keskustella nuoren kanssa, miten liikenteessä ja alkoholia nauttineena pitää toimia: Jos otat, et aja, vaan soitat hakemaan.

Huumaantuneena ajavien määrä nousee niin nuorten kuin keski-ikäistenkin parissa.

Riskitekijäkyselyn perusteella puhelimen käyttö liikenteessä tai humalassa ajaminen on nuorten mielestä kaikkiaan viitisen kertaa suurempi riskitekijä kuin kannabiksen tai muiden huumeiden vaikutuksessa ajaminen. Näin varmasti määrällisesti onkin, mutta se ei tee huumeista sen turvallisempia.

Ei ole sinänsä väliä, mitä päihteitä kuljettajat käyttävät. Kaikki ovat pahasta.

Menot