fbpx
Pääkirjoitukset

Paikallisuus ja oman alueen ihmiset keskiössä

Hämeen Sanomat ponnistaa edelleen omasta alueestaan, sen ihmisistä, hyvinvoinnista ja vireydestä. Lehti jatkaa edelleen tuttujen tekijöiden voimin vahvasti lukijoidensa asialla.
Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi ja Aina Groupin hallituksen puheenjohtaja Panu Ala-Nikkola allekirjoittivat kesäkuussa sopimuksen Hämeen Sanomat oy:n osakekannan kaupasta. Kuva: Sara Aaltio / HäSa
Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi ja Aina Groupin hallituksen puheenjohtaja Panu Ala-Nikkola allekirjoittivat kesäkuussa sopimuksen Hämeen Sanomat oy:n osakekannan kaupasta. Kuva: Sara Aaltio / HäSa

Monissa media-alan myrskyissä pääosin maakunnallisessa omistuksessa säilynyt Hämeen Sanomat oy, tämän lehden kustantaja, siirtyy lokakuun alusta alkaen jyväskyläläisen, pörssinoteeratun Keskisuomalainen Oyj:n omistukseen.

Aina Group Oyj:n ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi kaupan torstaina.

Omistaja vaihtuu, mutta toiminta säilyy ja Hämeen Sanomat pysyy vahvasti alueensa ja ihmisten asialla. Sisältöön ei ole tulossa sellaisia muutoksia, joita ei muutoinkin jatkuvasti kehittyvässä mediamaailmassa tulisi. Perinteisten paperilehtien ohella keskitytään entiseen tapaan verkkopalveluiden jatkuvaan kehittämiseen.

Paikallisen ja ihmisläheisen tiedon merkitys on edelleen lisääntymään päin. Sen välittäminen säilyy keskiössä.

Kun kysymys on omistajille voittoa tuottavasta liiketoiminnasta, tullaan joissakin tapauksissa tilanteeseen, että myynti eli omistuksesta luopuminen nousee houkuttelevammaksi kuin pitäminen siitä kiinni. Niin kävi nytkin.

Raha ratkaisee, varsinkin, kun ajat ja omistajatahot ovat muuttuneet siihen suuntaan, ettei paikallisella omistajuudella ole nähty enää itseisarvoa entisten aikojen tapaan.

Hämeen Sanomien omistus oli jo pitkälle siirtynyt maakunnallisilta omistajilta sijoittajaryhmille ennen nyt toteutunutta kauppaa

Merkittäviä omistuksistaan luopuneita ovat olleet muiden muassa Hämeenlinnan kaupunki ja Etelä-Hämeen Osuuspankki sekä aikoinaan hämeenlinnalaisen liike-elämän merkittävä vaikuttaja, lakitieteen lisensiaatti Jaakko Heikkilä.

Hämäläinen lehtikauppa on merkittävää maakunnallista ja vaiherikasta taloushistoriaa.

Aina Group perustettiin suurin suunnitelmin, kun Hämeenlinnan vanhimpiin ja menestyneimpiin yrityksiin kuuluneet Hämeen Sanomat ja Hämeen Puhelin yhdistyivät vuonna 2001. Elettiin teleyhtiöiden suurta murrosta, kännykkävallankumousta, jonka kilpailussa ei riittänyt toivottua menestystä kaikille. Rippeetkin Hämeen Puhelimesta hävisivät vuonna 2018, kun ICT-yhtiö AinaComin viimeiset osat myytiin Telialle.

Aina Groupin lehtiliiketoiminta sitä vastoin on pitänyt pintansa, minkä vakuudeksi Forssan Lehti liitettiin lehtiperheeseen vuonna 2013. Lehtien menestys on ollut viime aikoinakin huomattavasti parempaa kuin alalla keskimäärin.

Keskisuomalainen osti hämäläiset lehdet vahvistuakseen. Yhtiö ilmoittaa pörssitiedotteessaan “kaupan vahvistavan merkittävästi Keskisuomalainen-konsernin tuoteportfoliota erityisesti maantieteellisesti”.

Keskisuomalainen on ollut vahvasti Jyväskylän talousalueen puolestapuhuja. Menestyksen myötä mediayhtiö on laajentunut rajusti ja noussut alalla maan ykköseksi julkaisujen määrällä mitattuna.

Iso omistajayhtiö luo uutta, vahvaa selkänojaa myös hämäläisten asioista kertomiselle.

Keskisuomalaisen tapaan myös Hämeen Sanomat ponnistaa omasta alueestaan, sen hyvinvoinnista ja vireydestä. Lehti jatkaa edelleen tuttujen tekijöiden voimin vahvasti lukijoidensa asialla.

Menot