fbpx
Pääkirjoitukset

Painajaisen ainekset Naton ja Venäjän välillä

Syyrian ja Turkin rajaseutu on äärimmäisen tulenarkaa sotatoimialuetta. Yhdysvaltain ja Venäjän sotakoneet lentävät kovat piipussa näköetäisyydellä toisistaan. Lisäksi sekavissa ilmasulkeisissa on ainakin Ranskan ja Britannian sekä Syyrian koneita.

Tiistaina tapahtui se, mitä oli osattu jo pelätä: Nato-maa Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen.

Koossa ovat pahimman luokan painajaisen ainekset.

Vain se puuttui, että nykymaailman oloissa onneksi äärimmäisen harvinaisen ilmavoiton tililleen kuitannut F-16 olisi lentänyt jenkkitunnuksin.

Selitykset muistuttavat suursodan syttymisestä kertovaa romaania. Turkin mukaan Suhoi Su-24 rikkoi sen ilmatilaa. Venäjä puolestaan vakuuttaa, että alasammuttu kone lensi Syyrian puolella.

Välikohtaus on historiallisen vakava, eikä sen lopullisia seurauksia voi vielä loppuun saakka arvioida.

Ensimmäinen lähtökohta on selvittää, kumpi puhuu palturia: Turkki vai Venäjä.

Totuudenpuhuja on vahvoilla. Nykyajan järjestelmillä asia ei voi jäädä epäselväksi, jos totuus vain halutaan kertoa julki.

Nato-maat kokoontuivat tiistaina hätäkokoukseen. Aihe on kylmäävän historiallinen: Nato ei ole aikaisemmin tiettävästi koskaan tulittanut Venäjän tai sen edeltäjän Neuvostoliiton kohteita.

Neuvostoliitto ampui vuonna 1960 alas U-2 -vakoilukoneen, mikä nosti kylmän sodan jännitystä. Silloin ovelle kolkutti kolmas maailmasota.

Nyt on maailma onneksi erilainen. Syyriassa Venäjä on edes osittain samalla asialla kuin ääri-islamilaisten terroristien asemia moukaroivat lännen sotakoneet. Suhtautuminen Syyrian vallanpitäjiin on erilainen, mutta Isis yhteinen vihollinen.

Moskovan ensimmäiset reaktiot tapahtuneeseen olivat maltillisia. Kreml tuomitsi tapahtuneen, mutta totesi, ettei sitä voi vielä arvioida, koska “kokonaiskuvaa ei ole”. Tästä voidaan päätellä, että Venäjän kone lensi Turkin puolella.

Venäjän Syyrian sotatoimien johdolla on suora yhteys Moskovaan. Tieto tapahtuneen luonteesta on varmasti Venäjän korkeimmalla johdolla.

Saattoi käydä niin, että venäläiskoneiden jatkuva uhittelu johti vain vääjäämättömään.

Se on varmaa, että ääri-islamilaisille terroristeille venäläiskoneen tuho on riemuvoitto.

Menot