Pääkirjoitukset

Paine uusiin vastaanottokeskuksiin kasvaa

Suomeen on tähän mennessä saapunut jo lähes 5 000 turvapaikanhakijaa eli yli tuhat enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Suomalaisviranomaiset ovat varautuneet paljon pienempään tulijamäärään, mikä tietää sitä, että nyt käytössä olevat vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä.

Viime viikolla Kirkkonummelle avattiin tilapäinen vastaanottokeskus 250 ihmiselle ja päätökset suljettuina olleiden Punkalaitumen ja Ruukin keskusten uudelleen avaamisesta on jo tehty.

Keskusten perustaminen on SPR:n ja kuntien tehtävänä ja niiden kustannuksista vastaa valtio. Pakolaisten virta Eurooppaan ei kuitenkaan ole ehtymässä, vaan tulijoita Välimeren yli ja Balkanin niemimaan kautta on sadointuhansin. On ilmeistä, että Suomeen on perustettava muutama vastaanottokeskus lisää ja vieläpä hyvin nopeasti.

Suomeen tänä vuonna tulleet turvapaikanhakijat ovat pääasiassa Afrikan sotaa käyvistä maista sekä Syyriasta. Joukossa on myös satoja albaaneja, vaikka heidän kotimaassaan ei ole sotaa, mutta köyhyyttä kylläkin.

Albaanit eivät täytä turvapaikan hakijan kriteerejä, ja heistä suurin osa käännytettäneen Suomesta. Pakolaistilanne on nyt niin vakava, ettei elintasopakolaisille tai turvapaikkaturisteille ole missään päin Eurooppaa tilaa.

Turkki on aloittanut uudestaan kurdikapinallisten pommitukset, mikä tietäneen taas lisää väkeä jo muutenkin massiiviseen pakolaisvirtaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel saattaa olla hyvinkin oikeassa, kun hän viikonvaihteessa totesi pakolaisten olevan Euroopalle Kreikan talouskriisiä vakavampi ongelma.

Liittokansleri Merkel tietää, mistä puhuu, sillä Saksa on Ruotsin ohella eniten pakolaisia vastaanottanut maa Euroopassa. EU:n alueelle tulleista turvapaikanhakijoista Suomen osuus on prosentin luokkaa.

EU-maiden sisäministerit päättivät heinäkuussa, kuinka paljon kukin jäsenmaa sitoutuu ottamaan Välimereltä tulijoita vastaan. Suomeen tulee hiukan alle 800 turvapaikanhakijaa kahden vuoden aikana. Tuolloin jäi jakamatta 5 000 pakolaista ja määrä on tästä jo lisääntynyt huomattavasti.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri ei missään Euroopan maassa ole kovin otollinen pakolaisten määrän kasvattamiselle. Tästä huolimatta päätöksiä uusista kiintiöistä on tehtävä vielä tämän vuoden puolella, koska pakolaisvirran ehtymistä ei ole näköpiirissä.

Päivän lehti

4.4.2020