Pääkirjoitukset

Paineet lisääntyvät

Pääministerin paikka tuntuu olevan kahden kauppa.
Hallitusvastuu painaa keskustan lisäksi kokoomusta ja samalla pääministeriksi havittelevaa Petteri Orpoa. Tämä taas antaa demareille pelitilaa.

Ensi kevään vaalit tuovat painetta politiikan syksyyn. Puheenvuorojen sävyt kärjistyvät ja gallupeja sekä kyselyitä syynätään yhä tarkemmin.

Puolueiden puheenjohtajat saavat ennakkoon tietoa tuoreista kannatusluvuista, mikä näkyi viikonlopun ja alkuviikon puheissa. Nyt näyttää vahvasti siltä, että huhtikuisten eduskuntavaalien suurimman puolueen asemasta ja sitä kautta pääministeriehdokkaasta tulee kahden kauppa.

Keskusta alkaa jäädä ratkaisevan paljon demareista ja kokoomuksesta. Seitsemän kuukautta vaaleihin on toki vielä pitkä aika, mutta keskusta ei pärjää edes heidän joukoissaan, jotka kyselyissä ilmoittavat vielä miettivänsä.

Keskustan sisäiset paineet ovat kovat. Puheenjohtaja Juha Sipilän ministerivalinnoista eivät kaikki ole toipuneet. Kokenut sotaratsu Seppo Kääriäinen ilmoitti jo jättävänsä eduskunnan. Mielenkiintoista on seurata, mitä tekevät Sirkka-Liisa Anttila ja Mauri Pekkarinen.

Sipilän juuttuminen sanallisen miekkailuun vihervasemmiston kanssa kertoo paljon puolueen ahdingosta.

Hallitusvastuu painaa keskustan lisäksi myös kokoomusta, mikä antaa demareille pelitilaa. Puolueen pahin ongelma on puheenjohtaja Antti Rinne. Hänen epäselvä ja sitä kautta epävarma esiintymisensä tv-tenteissä on iso riski.

Jos Rinne pystyy preppaamaan itseään seuraavien kuukausien aikana, hän on todennäköinen pääministeri. Muuten kokoomuksen sujuvakielinen puheenjohtaja Petteri Orpo syö Rinteen aamupalaksi varsinkin, kun hän on opiskellut läksynsä aitiopaikalla valtiovarainministerinä.

Vedonlyöjät alkavat hiljalleen väritellä seuraavan hallituspohjan karttoja. Todennäköisin vaihtoehto tuntuisi nyt olevan demareiden, kokoomuksen ja vihreiden kokoonpano kenties yhdellä pienpuolueella täydennettynä. Vihreät toki sillä edellytyksellä, että puheenjohtaja Touko Aallon rajuimmat tempaukset on nähty.

Ruotsalaiset ovat perinteisesti mukautuneet hiljaisen yhtiömiehen rooliin.

Edellisessä hallituksessa Rinne ja silloinen pääministeri Alex Stubb saivat suksensa huolella ristiin, mutta aikaa on kulunut ja ihmiset vaihtuneet.