Pääkirjoitukset

Paistaa se aurinko vielä risukasaankin

Kanta-Hämeen kehitysnäkymät eivät ole kaikkein mairittelevimmat. Työ- ja elinkeinoministeriön Alueelliset kehitysnäkymät -raportti esittelee Kanta-Hämeen maakunnan alueena, jossa elinkeinoelämän ja yritystoiminnan näkymät eivät ensi syksylle parane, kuten maassa yleisesti.

Samaan paarialuokkaan kuuluvat Salon, Imatran, Ylä-Pirkanmaan ja Luoteis-Pirkanmaan alueet.

Odotuksen korkeasuhdanne paistaa Turun, Vakka-Suomen, Pietarsaaren ja Kajaanin seutukunnille. Vahvimmat kehitysnäkymät ovat Varsinais-Suomessa, josta puhutaankin nyt positiivisen rakennemuutoksen alueena kasvavan Uudenkaupungin autotehtaan ja meriteollisuuden laivanrakentamisen vuoksi.

Virkamiesraportti noukkii Kanta-Hämeestä seutukunnittain kaikki vähäisetkin myönteiset elinkeinoelämän näkymät, mutta yleisvaikutelma on valitettavan laimea.

TEM:n ja ely-keskusten mukaan Kanta-Hämeessäkin työllisyys sentään kohentuu ensi syksyyn mennessä. Näkymien pitäisi kaikkiaankin parantua sentään vuoden kuluttua.

Raportti arvioi, että monipuolinen elinkeino- ja yritysrakenne on auttanut toipumaan taantumasta, mutta perinteisen teollisuuden rakennemuutos jatkuu edelleen. Alueen elinvoima saa lisää puhtia, kunhan siirtyminen teollisuusalueesta kaupan ja palvelualan yritystoiminnan alueeksi etenee. Biotalouteen kohdistuu suuria toiveita, jotka odottavat lunastustaan.

Raportin kehut hyvästä maantieteellisestä sijainnista ovat tuottamassa tulosta maakunnassa lähinnä vain Riihimäellä, jossa kolmioraide parantaa valmistuessaan tavarankuljetusyhteyksiä entisestään.

Osaavan työvoiman saatavuudessa on aloittain ongelmia, mikä vaikeuttaa yritysten toimintaa ja jopa sijoittumista alueelle.

Monipuolinen elinkeinorakenne toimii seutukuntien puskurina maailman myrskyjä vastaan, mutta tasapäisyys ei nostata selviä kärkialoja. Vahvuuksia on vahvistettava ja tuettava uusia kasvualoja.

Alakulo on leimannut myös maakunnan väkiluvun viimeaikaista kehitystä.

Pelkona on, että kasvu keskittyy yhä harvempiin alueisiin. Maakunnan on ponnisteltava takaisin kasvu-uralle. Raportti toteaa perustellusti, että kasvua tukemaan tarvitaan toimivia kulkuyhteyksiä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic