fbpx
Pääkirjoitukset

Pakolaiskriisi ajaa EU:n päättäjät nurkkaan

Eurooppaan tulvii joukoittain väkeä kriisien runtelemasta Lähi-idästä ja Afrikasta. Yksin viime heinäkuun aikana saapui yli 100 000 ihmistä.

EU-päättäjille liikkeelle lähteneiden siirtolaisten ja kodeistaan paenneiden tulva on vakava ja syvenevä kriisi, josta on löydettävä ulospääsy pikaisesti.

Pakolaiskriisi on ykkösaihe tänään jatkuvassa EU:n ulkoministerikokouksessa Luxemburgissa.

On äärimmäisen surullista, että nimenomaan vapaan liikkuvuuden ja maanosan rauhantilan ja hyvinvoinnin perustaksi luotu EU on pakolaiskriisissä lähes täydellisen päättämättömyyden tilassa.

On myöhäistä pohtia periaatteellisia pelisääntöjä, kun hätä on käsillä – on ollut jo hyvän aikaa. Ihmisiä kuolee, ja hengissä selvinneitä on autettava. Vaihtoehtoja ei ole.

Kriisi ulottaa vaikutuksensa kaikkialle maanosaan, vääjäämättä myös sellaisiin Unkarin kaltaisiin maihin, jotka kuvittelevat voivansa välttyä ongelmalta sulkemalla rajansa.

Taakka on jaettava, ja siinä ainoita oikeita periaatteita ovat oikeudenmukaisuus ja inhimillisyys.

Unkari syyttää pakolaiskriisistä Saksaa, mutta Saksa on liittokansleri Angela Merkelin johdolla tehnyt edes jotakin, vaikkakin osin yhteisiä turvapaikkapelisääntöjä rikkoen.

Saksan, Ranskan ja Italian yhteisessä kannanotossa vaaditaan EU:n turvapaikkasääntöjen tarkistamista ja tulijoiden jakamista “reilusti” jäsenmaiden kesken.

EU-komissiolta odotetaan ensi viikolla ehdotusta pysyvistä kiintiöistä, joilla turvapaikanhakijoita jaettaisiin eri maihin. Paineet ovat kovat.

Kesällä alkanut yritys jakaa noin 40 000 turvapaikanhakijaa on yhä kesken, ja seuraavaksi jaettavia on huomattavasti enemmän.

Perustui jako sitten kiintiöihin tai vapaaehtoisuuteen on selvää, että jonnekin turvaan ihmiset on sijoitettava. Samalla on varauduttava siihen, että pakolaisaalto jatkuu.

Suomenkin on kannettava vastuunsa, mutta oikeassa suhteessa verrattuna muihin EU:n jäsenmaihin.

Yksi avainkysymyksistä, Syyrian kriisin ratkaisu, antaa tuskallisesti odottaa itseään. Vuosien ja vuosikymmenten umpisolmuun ei saada hetkessä ratkaisua.

Tavoitteena pitää olla, että kriisin rauhoituttua mahdollisimmat monet pakolaiset voivat palata turvallisesti kotiseudulleen.

Menot