Pääkirjoitukset

Pakolaistaakkaa on jaettava tasapuolisesti

Euroopan pakolaiskriisi on tullut vihdoin edes jonkinlaiseen suvantovaiheeseen, jossa tilannetta voidaan tarkastella rauhallisesti.

Eurooppa ei ollut valmis. Kaikki EU-maat toimivat kriisissä kuten parhaaksi näkivät.

Kuolleeksi kirjaimeksi jääneen Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus esitetään EU-maassa, johon turvapaikanhakija ensimmäiseksi saapuu. Suomen länsirajalla säännös oli huono vitsi.

Tänne Tornion kautta tulleet turvapaikanhakijat olivat matkustaneet läpi koko Euroopan. Vasta pussin perällä tulva saatiin edes jonkinlaiseen järjestykseen.

Vastaavaa, saati jo ennakoitua eli vielä laajempaa kansainvaellusta ei saa päästää valloilleen. Tarvitaan yhteiset periaatteet, mutta niitä pitää myös noudattaa.

EU-komission tuore esitys Dublin-säännösten uusimiseksi on vasta hyvää alkua. Komissio esittää, että turvapaikanhakijat jaettaisiin eri maiden kesken sen mukaan, mikä on kunkin maan todellinen vastaanottokyky.

Isot ja rikkaat ottaisivat enemmän, mikä on Suomen näkökulmasta kohtuullista.

Komissio sakottaisi maita, jotka eivät hoitaisi leiviskäänsä. Etunenässä Unkari pitää sitä kiristyksenä. Pakolaiskriisi on repinyt syvän railon Euroopan keskelle.

Kun taakkaa pyritään Euroopan mitassa jakamaan tasapuolisesti, pitää myös suomalaisten kuntien kesken päästä samaan.

Suomessa oleskeluluvan saaneille ihmisille on löydyttävä jokin paikka, jossa asua. Ilman kotia ei voi olla paljon puhuttua kotoutumista.

Kysymys on inhimillisistä perustarpeista ja – kiistatta myös sopeutumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen pelisääntöihin.

Huomattava osa maahantulijoista haluaa pääkaupunkiseudulle.

Itse kukin, myös oleskeluluvan saanut, saa Suomessa vapaasti valita asuinpaikkansa. Ihmisten sijoittumista on siitä huolimatta kyettävä ohjaamaan, jotta ongelmat ja kustannukset eivät kasaudu.

Kunnat voivat myöntää oleskeluluvan saaneille vapaaehtoispohjalta kuntapaikkoja. Kunnilta voi toivoa myönteistä suhtautumista.

Suurimmaksi pullonkaulaksi on muodostumassa, eivät niinkään asenteet, vaan huutava pula edullisista vuokra-asunnoista – erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös Hämeenlinnassa.

Päivän lehti

9.8.2020