Pääkirjoitukset

Pakolaistulvan syihin on puututtava lähtömaissa

Välimerellä yritetään pelastaa aalloista ne, jotka ovat pelastettavissa. EU kolminkertaisti torstaina laitonta Afrikasta Eurooppaan suuntautuvaa siirtolaisuutta torjuvien operaatioidensa rahoituksen.

Tuhansittain ihmisiä on jo hukkunut, ja tiedon Eurooppaan pyrkimisen vaarallisuudesta on täytynyt kiiriä myös Afrikan puolella. Silti sadattuhannet ja eräiden arvioiden mukaan jopa miljoonat ihmiset ovat tulossa Eurooppaan. Se kaikki kielii todellisesta hädästä ja epätoivosta, mikä on saanut jo lähes kansainvaelluksen mittoihin yltävän muuttovirran liikkeelle.

Matkaan lähdetään mitättömän pienillä aluksilla, joita ei ole tarkoitettu useiden satojen ihmisten kuljettamiseen.

Synkimpien arvioiden mukaan todellinen katastrofi on vasta alkamassa: hukkuneiden määrä saattaa nousta jopa kymmeniin tuhansiin, jos afrikkalaisten virtaa ei kyetä hillitsemään.

Pelastustöissä on tehtävä kaikki, mitä on tehtävissä. Sen määrää jo ihmisyyskin. Virtaa se ei kuitenkaan hillitse, vaan mahdollisesti käy vain päinvastoin. Jokaista pelastettua ja Eurooppaan ystävällisesti vastaanotettua afrikkalaista kohden lähtee liikkeelle vähintäänkin viisi uutta toiveikasta.

Ongelman syihin on puututtava lähtömaissa, siellä, mistä ihmisjoukot lähtevät liikkeelle. Elintaso- ja turvallisuuskuilu maanosien välillä on hirvittävä. Sen päälle tulevat eri valtioiden sisäiset selkkaukset, jotka ajavat ihmisiä kodeistaan.

Kansat ovat kautta historian lähteneet liikkeelle parempien elinolosuhteiden perässä. Kokonaan tätäkään muuttoliikettä ei voi ilmeisesti padota. Se on nähtävissä jo Italiassa, jonne saapui viime vuonna yli 170 000 afrikkalaista, pääasiassa maan köyhiin eteläosiin ja Sisiliaan.

Valtaosa on lähtenyt Nigeriasta, Etiopiasta ja Somaliasta. EU:lla ei ole mahdollisuuksia estää heidän lähtöään, eikä kansainvälisellä yhteisöllä kuten YK:lla ole keinoja velvoittaa lähtömaita tukkimaan rajojaan.

Nopeita keinoja rutiköyhien ja osin sekasortoisten maiden ongelmien ratkaisemiseen ei ole. Italia on esittänyt pakolaisleirien perustamista Afrikkaan, mutta niidenkään toimivuudesta ei ole takeita.

Järeitäkin keinoja on ehdotettu: ihmissalakuljettajien laivojen tuhoamista ja sotilasoperaatioita pakolaistulvan hillitsemiseksi.

Laivojen upottamisesta on vaarallisen lyhyt matka siihen, että ammutaan ihmisiä.

Päivän lehti

5.4.2020