fbpx
Pääkirjoitukset

Pakolaisvirta ei tyrehtynyt sopimukseen

Siirtolaisten ja pakolaisten virta kohti Eurooppaa jatkuu edelleen. Se jatkuu, vaikka Turkin ja Euroopan unionin välisellä sopimuksella onkin onnistuttu hillitsemään Kreikkaan suuntautuvaa joukkovaellusta.

Nyt virta on vain vaihtanut paikkaa. Pakolaiset yrittävät Eurooppaan taas vaarallista reittiä Libyasta Italiaan. Välissä on Välimeri.

Uutiskuvat ja -videot viime viikoilta – kuten myös eiliseltä – ovat synkkiä.

Satojen ihmisten pelätään hukkuneen heitä kuljettaneiden veneiden haaksirikoissa. Viime viikon aikana Välimerestä pelastettiin arviolta 14 000 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista.

Välimeren aaltoihin hukkui jopa 700 ihmistä.

Ihmiset pakenevat henkensä kaupalla sotaa, konflikteja ja näköalattomuutta. Toivo paremmasta elämästä ajaa pakolaiset liikkeelle niin Afrikasta, Afganistanista, Irakista kuin Syyriastakin.

Tämä tarkoittaa väistämättä myös sitä, että paine Eurooppaa ja EU:ta kohtaan säilyy kovana jatkossakin.

Näin tapahtuu aivan riippumatta siitä, millaisia poliittisia päätöksiä EU tekee Turkin, saati Libyan kanssa.

Kuten hyvin tiedetään, Suomeen saapui viime vuonna ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita. Tänä vuonna samankaltaista vaellusta ei todennäköisesti ole luvassa.

Torstaihin mennessä Suomeen oli tänä vuonna saapunut Maahanmuuttoviraston laskelmien mukaan hieman yli 3 000 turvapaikanhakijaa.

Pitää kuitenkin muistaa, että aikaisempina vuosina pakolaisten ja siirtolaisten liikenne on vilkastunut kesäisin.

Viime vuonna Eurooppaan tuli pitkälti yli miljoona pakolaista, mutta koko maailmassa pakolaisia lasketaan olevan monikymmenkertainen määrä.

On vaikea sanoa, mitä Euroopan pitäisi tehdä. Tuskin nykyinen tilanne, jossa Turkki ei päästä pakolaisia eteenpäin, mutta Välimereen hukkuu satoja viikossa, tyydyttää ketään.

Ihmissalakuljetukseen on Euroopassa yritetty puuttua, mutta EU:n rajaturvallisuusviranomainen Frontex on hankalan tehtävän edessä etenkin Välimerellä.

Suurin ongelma tietysti on, että pakolaiskriisin juurisyihin on äärimmäisen vaikea vaikuttaa. Niihin olisi pitänyt puuttua jo vuosia, ehkä vuosikymmeniä sitten.

Menot