Pääkirjoitukset

Pakotteet vuotavat jo kättelyssä

Itäisessä Ukrainassa käynnissä oleva kunniaton selkkaus ulottaa vaikutuksensa suomalaisille kylmätiskeille. Putin-voi menee kuumille kiville, ja pian on luvassa samaisen valtiojohtajan mukaan nimettyä halpaa Norjan lohta.

Suomalaiset tarttuvat sumeilematta tarjouksiin, eivätkä kaikki edes tiedä toimivansa pitkän pakoteketjun viimeisinä lenkkeinä.

Venäjällä kuluttajilla on päinvastainen tilanne. Suomalaisruoka on heille jopa elintärkeää: venäläisvatsat huutavat jo suomalaisia laadukkaita elintarvikkeita.

Eturintamassa älähtivät laktoosittomia maitotuotteita kipeästi tarvitsevat. He käänsivät jo presidentti Putinin esikunnan päät, ja ensimmäiset elintarvikkeiden tuontirajoitusten lievennykset tulivat kättelyssä.

Laktoosi-intoleranttien kapina ei ehkä käännä maailmanpolitiikkaa, mutta pakotteiden vuotokohdan he ovat avanneet.

Suomen puolella muutoinkin asioimaan tottuneet venäläiset eivät kursaile Kaakkois-Suomen ruokakaupoissa.

Ruokavirta Venäjälle ei enää kulje rekka-autoissa, mutta se kulkee kuitenkin. Väyläksi on vaihtunut mustien citymaastureiden karavaani. Ruokamatkailu vauhdittaa heikon ruplan osin tyrehdyttämää itäturistien virtaa.

On enemmän kuin toivottavaa, että Venäjän, Ukrainan ja EU:n johtajien välisissä neuvotteluissa edetään ensi viikolla kohti jonkinlaista poliittista ratkaisua.

Pakotekierre tulee kalliiksi kaikille osapuolille. Eniten kärsii Venäjän talous, jonka on arvioitu syöksyvän jo kohti nollakasvua.

Suomella on Venäjän rajanaapurina ja merkittävänä kauppakumppanina paljon pelissä. Toistaiseksi Suomen erityisasema ei ole EU:ssa saanut läheskään tarpeeksi ymmärrystä.

Sulkeutuvan rajan ongelma ei ole elintarviketeollisuudelle uusi. Venäjä on asettanut ennenkin tuontirajoituksia.

Jo aikaisemmin Venäjän asettamasta sianlihan tuontikiellosta on kärsinyt etunenässä Atria. Yllätykset ovat arkipäivää Venäjällä toimiville yrityksille. Niihin on vuosien ja vuosikymmenten aikana totuttu ja kärsivällinen sopeutuminen on jäänyt usein ainoaksi vaihtoehdoksi. Venäjällä jos missä toimitaan maan tavalla ja toisinaan johdon mielivaltaistenkin oikkujen mukaan.

Putin-voi on kaikkien huulilla, mutta pakotteiden iso kuva on vielä arvailun varassa. Työ ja toimeentulo ovat Suomessakin uhattuina, mutta kukaan ei tiedä vielä miten ja missä laajuudessa.

Päällimmäinen kärsijä on Valio, jonka vienti Venäjälle on erittäin merkittävää. Yhtiön tuotantolaitoksissa ovat käynnissä yt-neuvottelut. Osansa kantavat alihankkijat, joista merkittävimpiä on Hämeenlinnassa maitotuotteiden pakkauksia valmistava Coveris Finland.

Suomen Pankin mukaan Venäjän talouden supistuminen kolmella prosentilla laskee Suomen bruttokansantuotetta puolen prosenttiyksikön verran. Se taas tietää varovaisten arvioiden mukaan noin 10 000 työpaikan menetystä. Siihen ei ole mitenkään varaa.

Menot