Pääkirjoitukset

Palestiina joutuu yhä odottamaan

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on lähes ensi töikseen ilmoittanut, että Ruotsi tunnustaa Palestiinan valtion.

Demaripääministerin eväät kotikentällä ovat iloisesti levällään. Lähi-idästä hän saa aikaan pohjoismaiset rajat ylittävän kädenväännön: kenen puolelle ikiaikaisessa kiistassa pitäisi kallistua? Oikeaa vastausta ei ole, mutta sitähän ei nyt edes haeta.

Suomi tunnusti Israelin valtion tammikuussa vuonna 1949 samaan aikaan useimpien muiden YK:n jäsenmaiden kanssa. Se oli omana aikanaan ainoa mahdollinen ratkaisu.

Palestiinalaiset saavat yhä odottaa lopullista asemaansa kansakuntien joukossa. Jostakin syystä Suomessa ja Ruotsissa asia on molemmissa yhtä vaikea.

Gazan ja Länsirannan palestiinalaiset hallintoalueet käsittävän palestiinalaisvaltion on tunnustanut yhteensä yli 130 YK:n jäsenvaltiota. EU-maita joukosta on seitsemän. Parin viime vuoden ajan Palestiina on ollut YK:n tarkkailijajäsen. Sen status on kiistatta vahvistunut.

Ruotsin pääministeri saa Pohjanlahden tältä puolen vain vähäistä vastakaikua avaukselleen.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen vaatii, että Suomen pitää seurata Ruotsin esimerkkiä.

Ulkoministeri, Stefan Löfvenin aatetoveri Erkki Tuomioja (sd.) näyttää vain haaleanvihreää valoa Palestiinan tunnustamiselle.

Tuomiojan kannanotto muistuttaa enemmän käden huitaisua kuin ulkoministerin linjanvetoa: ”Yleensä Pohjoismaat ovat päätyneet yhteisiin linjauksiin.”

Vastuu Tuomiojan lausunnon tulkinnasta jää savolaiseen tapaan vahvasti kuulijalle.

Palestiinan valtion tunnustamisen ei pitäisi olla enää ylikäymätön asia. Sen aika ei kuitenkaan valitettavasti ole vielä.

Olemassa on edelleen liikaa periaatteellisia, uskonnollisia ja ideologis-poliittisia pidäkkeitä. Ne ovat osin ajastaan jääneitä, mutta silti ymmärrettäviä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) on asiassa suora ja rehellinen. Hän vastustaa tunnustamista, eikä edes selittele asiaa parhain päin. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ilmaisee saman mielipiteen kauniimmin sanakääntein.

Monille palestiinalaisvaltio edustaa edelleenkin terrorismia. Kaikki juontaa valtion perustamiseen: Palestiinan vapautusrintama PLO julisti Palestiinan itsenäiseksi valtioksi vuonna 1988.

Terroria eivät tee yhtään hyväksyttävämmäksi Israelin valtion väkivaltaiset ja täysin tuomittavat vastatoimet, jotka ovat jatkuneet viime aikoihin asti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoitti, ettei Suomi seuraa asiassa Ruotsin mahdollista esimerkkiä. Niinistö toimii asiassa, kuten ulkopolitiikan johtajan kuuluukin.

Suomi kannattaa Niinistön mukaan Israelin ja palestiinalaisten kiistassa kahden valtion periaatetta, mutta Palestiinan tunnustamisen edellytys on valtioiden välinen sopu. Toistaiseksi se on surullisen kaukana.

Menot