fbpx
Pääkirjoitukset

Paljon opittiin, paljon jäi vielä opittavaa

Sopimuksella Suomi saavuttaa keskeisiä kilpailijamaitamme, kuten Saksaa ja Ruotsia.

Kun noissa maissa palkat nousevat vuositasolla useita prosentteja, meillä sopimus pitää palkat lähes nykyisellään vuoden 2017 loppuun asti.

Vuosityöaika pitenee 24 tunnilla. Lisäksi työnantajien maksuja siirtyy työntekijöille ja julkisen puolen lomia leikataan 30 prosentilla.

Odotukset ovat kovat etenkin sopimuksen myönteisistä työllisyysvaikutuksista.

Neuvotteluprosessin alussa mentiin vähän kuin ahteri edellä puuhun.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yritysjohtajatausta ja kokemattomuus työmarkkinoiden lainalaisuuksista paistoivat läpi. Hän esitti nopeasti yhteiskuntasopimuksen, jossa muun muassa työaikaa olisi pidennetty sadalla tunnilla.

Kun yritys meni kiville, hallitus lanseerasi pakkolait ja sai ay-väen barrikadeille. Myös EK:n työmarkkinasioissa suhteellisen kokematon toimitusjohtaja Jyri Häkämies oli hyvin pidättyväinen vastaantuloissaan työntekijäpuolelle ja asetti kovat vaatimukset sopimuksen kattavuudelle.

Ei ymmärretty, että Suomen kaltaisessa vahvan järjestäytymisen ja pitkän sopimusperinteen maassa molempia tyydyttävään ja yhteiskuntarauhan takaavaan lopputulokseen voidaan päästä vain neuvottelemalla.

Neuvotteluille ei voi eikä pidä etukäteen sanella tarkkaa tavoitetta saati sisältöä.

Neuvotteluissa pitää ottaa huomioon se, ettei esimerkiksi SAK ole yritys. Sen johtajat joutuvat alistamaan neuvottelutuloksen liittojen päätettäväksi.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly hahmotteli viime syksynä sopimusehdotuksen, jolla hän näki läpimenon mahdollisuuksia. Siinä oli merkittäviä vastaantuloja työnantajapuolelle.

EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen totesi Lännen Median haastattelussa, että EK:n ja hallituksen olisi pitänyt tarttua tarjoukseen. Laatunen arvioi, että silloin olisi saatu sorvattua sopimus parissa viikossa ja AKT:kin olisi ollut mukana.

Nyt aikaan saatu sopimus on paljolti tuon Lylyn esityksen kaltainen.

Suomalaisen kolmikantaisen järjestelmän sopijat kävivät läpi Ollin oppivuodet. Opittavaa kuitenkin jäi yhä. Jatkossa pitää kaikkien osapuolien ymmärtää luottamuksellisen ilmapiirin tärkeys ja ay-liikkeen se, että saavutetuista eduistakin voidaan tiukan paikan tullen tinkiä.

Menot