Pääkirjoitukset

Pallo on nyt Sunny Car Centerillä

Paljon puhuttu autokaupan hypermarket Sunny Car Center astui askeleen eteenpäin tällä viikolla, kun kaupunginhallitus hyväksyi yhtiön kanssa neuvotellun kauppakirjan.

Hämeenlinnalaisten on aina ollut vaikea uskoa isoihin ideoihin, niin tähänkin.

Verkatehdasta pidettiin aikoinaan epärealistisena ja moottoritien katetta suuruudenhulluna ajatuksena.

Nyt tiedämme, että Verkatehtaasta on muodostunut kaupunkilaisten kohtaamispaikka eikä pelkkä eliitin konserttisali. Moottoritien katteen liiketiloista on iso osa varattu ja asunnoillekin riittää niin ostajia kuin vuokralaisia.

Autokaupan keskuksen toteutuminen on näistä hankkeista vaikuttanut epävarmimmalta. Erityisesti paikalliset autokaupan toimijat ovat olleet hyvin skeptisiä. Osalla yrityksistä on uudisrakennussuunnitelmia, mutta muualle kuin Kirstulan kolmioon.

Autokauppa on konservatiivinen ala. Ajastus siitä, että useat automerkit ja niitä maahantuovat firmat toimisivat saman katon alla, ei ainakaan julkisesti ole ottanut tuulta siipiensä alle.

Kuitenkin autokauppa on niin Hämeenlinnassa kuin muuallakin keskittynyt samoille alueille.

Kaurialassa on automyymälä toisensa vieressä. Samalla alueella olevat myymälät tukevat toinen toisiaan. Asiakkaan on helppo käydä vertaamassa menopelejä.

Tilanne ei kovin paljon poikkea siitä, että firmat olisivat saman katon alla, mutta omissa myymälätiloissaan.

Autokauppa on osin siirtynyt nettiin. Sopivaa ajopeliä etsitään verkkosivuilta. Siellä tehdään vertailua niin uusien kuin vanhojen autojen kesken.

Suomessa autonhankinta on sen verran suuri investointi, että tuskin kukaan ostaa ajoneuvoa sitä koeajamatta. Sitä ja muuta käytännön vertailua ei voi tehdä netissä.

Olisihan se näppärää, jos samassa paikassa olisi iso joukko vaihtoehtoja ja oheispalvelut lisäksi. Siihen perustuu Sunny Car Centerin idea.

Kyse on niin suuresta hankkeesta, noin 200 miljoonaa euroa, ettei rahoituksen löytäminen ilmeisesti ole ollut yhtiölle helppoa. Luottamusta hankkeen onnistumiseen tuskin on lisännyt se suuri salaperäisyys, joka mahdollisia amerikkalaisia investoreita on verhonnut.

Kauppakirja sisältää monia ehtoja, joilla taataan se, että alueen omistus siirtyy vasta, kun tontti on kokonaisuudessaan maksettu. Kaupungilla ei siten pitäisi olla suurta riskiä. Nyt on ostajasta kiinni, toteutuuko kauppa.

Kaupungille jää Kirstulan seuduille vielä runsaasti maata, joka ei meluhaitan vuoksi sovi asumiseen. Jos alueella saadaan aikaan päänavaus, se voi poikia lisää samantyyppistä kysyntää.

Olemalla ennakkoluuloton ja tulemalla hieman vastaan, Hämeenlinna voi saada uusia yrityksiä, satamäärin työpaikkoja ja taloudellista toimeliaisuutta.

Varmasti tämä kortti kannattaa katsoa.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic