Pääkirjoitukset

Paluu olennaiseen olisi Suomelle tärkeintä

Huutava tarve rakenteellisiin uudistuksiin uhkaa piiloutua poliittisten päiväperhojen taakse. Al-hol, Posti ja ministerin Instagram-päivitykset imevät kaiken hapen.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kohtaa ensi viikolla välikysymyksen, mutta sen jälkeen haasteet vasta alkavat. Kuva: Emilia Kangasluoma
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kohtaa ensi viikolla välikysymyksen, mutta sen jälkeen haasteet vasta alkavat. Kuva: Emilia Kangasluoma

Yhteiskunnalliseen keskusteluun mahtuu Suomessa aina vain yksi asia kerrallaan. Viime aikoina aihe on ollut kymmenen naista leirillä ja heidän lapsensa.

Tuodaanko heidät pois vai eikö tuoda, sitä käsitellään taas ensi viikolla kuin suurtakin maailmantapahtumaa.

Tätä ennen keskustelu pyöri kehää Postin ja entisen pääministeri Antti Rinteen (sd.) ympärillä.

Kaikessa kritiikissä – perustellussa ja ymmärrettävässäkin – olisi hyvä muistaa myös se, että pelkästään keskenään riitelemällä ja poliittisia irtopisteitä hakemalla tämä pieni valtakunta ei pääse edes alkua pidemmälle.

Katseet olisi suunnattava paljon paljon kauemmas kuin huomisen mahdollisiin haasteisiin.

Viime hallituskaudella hallitus teki joitain ratkaisuja, joita voitiin nimittää rakenteellisiksi uudistuksiksi. Kilpailukykysopimus oli niistä ehkäpä merkittävin, ja se myös koettiin epäoikeudenmukaisimmaksi.

Nyt huutava tarve rakenteellisiin uudistuksiin uhkaa piiloutua poliittisten päiväperhojen taakse. Al-hol, Posti ja ministerin Instagram-päivitykset imevät kaiken hapen.

Olisi kuitenkin syytä muistaa, että Suomi ottaa miljardeja taas velkaa, väestö ikääntyy, sosiaali- ja terveysjärjestelmän uudistus on jossain Mariaanien haudassa eikä työperäisen maahanmuuton kannatus nouse, vaikka tarvetta olisi.

Vastuullista olisi, että tilastollisia faktoja toistettaisiin niin kauan, että Ojoisten mummokin asian sisäistäisi. Suomi ei pärjää mitenkään tällä menolla, jos työperäistä maahanmuuttoa ei saada nykyisestä moninkertaiseksi.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on saanut ansaitusti kansainvälistäkin julkisuutta ja hyvä niin. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, miten hallitus aikoo hoitaa etenkin työllisyyttä ja taloutta.

Kohtuullista on tietenkin antaa uudelle hallitukselle jonkin verran aikaa. Päivässä tai viidessä ei laivaa käännetä.

Hetken päästä tulee kuitenkin aika, jolloin hallitusta vaaditaan vastaamaan taas kaikesta. Keskustan vaa’ankieliasema hallituksessa joutuu tämänkin kauden aikana monesti puntariin.

Päivän lehti

19.1.2020