Pääkirjoitukset

Panama-papereiden paljastukset jatkuvat

Ylen MOT jatkoi maanantai-iltana siitä, mihin viikko sitten jäi, kertoi yksityiskohtia maailman suurimmasta tietovuodosta eli Panama-papereista.

Kansainvälinen yli 400 toimittajan ja noin sadan toimituksen verkosto tutkii parhaillaan panamalaisen asianajotoimiston kautta vuotaneita asiakirjoja.

Tiedostojen määrä on valtava. Tutkiminen vie aikansa ja vaatii tarkkuutta. Mikä tahansa ”paljastus” ei ole sellainen, että kuuluisi julkisuuteen.

Veroparatiisien käyttö edunhankintamielessä on ollut maailmanlaajuisesti ja myös suomalaisittain laajaa.

Verottajalle kaikkialla maailmassa tilanne tuli täydellisesti puskista. Tällä viikolla OECD:n veroviranomaisten yhteistyöelin kokoontuu hätäkokoukseen Pariisiin. Jonkinlainen yhtenäinen linja asiaan on löydettävä.

Toistaiseksi verottaja on tyhjän päällä. koska sillä ei ole varsinaista tietoa eli Panama-papereita. Logiikka on ensi kertaa harmaan talouden torjunnassa sellainen, että julkisuus saa tehdä tehtävänsä.

Suomalaisia tai Suomeen yhteydessä olleita henkilöitä on sanottu olevan papereissa noin 300. Tavallisten matti meikäläisten nimi on julkaisukynnyksen ylittymistä harkittaessa eri viivalla kuin Saudi-Arabian kuninkaan.

Ainakin ennen eilisiltaa suomalaisittain mielenkiintoisimmat nimet olivat yritysmaailmasta.

Nordeaa ja Metsoa koskeneet paljastukset ovat olleet erittäin noloja ja nakertaneet yhtiöiden puhtoista imagoa.

Nordea vieläpä vähätteli paljastusten jälkeenkin suomalaisasiakkaiden merkitystä pankin Luxemburgin konttorin toiminnalle.

Metso Automationin tapauksessa voidaan vain kummastella, miten yhtiön myyntipäällikkö oli voinut kierrättää rahaa hämäriä teitä kenenkään puuttumatta asiaan.

Panama-paperit horjuttavat hallituksia ja syövät yritysten uskottavuutta. Toistaiseksi eroamaan on joutunut ”vain” Islannin pääministeri.

Merkittävimpiä Panama-papereissa ilmi tulleita nimiä on Britannian pääministeri David Cameron, jonka johdolla britit valmistautuvat kansanäänestykseen maansa EU-jäsenyydestä.

Cameronin edesmennyt isä oli vaurastuttanut perhettään tekemällä sijoituksia veroparatiisiyhtiöön. Paljastus voi olla Cameronille poliittisesti tuhoisa.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic