Pääkirjoitukset

Panaman vuodosta vauhtia tutkintamyllyyn

Jättimäinen tietovuoto paljastaa karusti, kuinka veroparatiisiyhtiöt auttavat yritysten ohella eliittiä laistamaan verottajan kouraa.

Kansainvälinen media pääsi isoille apajille, kun panamalaisesta asianajotoimistosta, joka tarjoaa laajalti veroparatiisipalveluita, vuosi ulos 11,5 miljoonaa asiakirjaa.

Panaman paperit ovat jäävuoren huippu. Kylmää kyytiä seuraa, kun tiedotusvälineet julkaisevat aineistoa ja kertovat myös suomalaisia nimiä. Pohjoismaiden suurin finanssikonserni Nordea on joutunut myöntämään, ettei tarkistanut ennen vuotta 2009, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon.

Ylen mukaan Nordea on Luxemburgin konttorinsa kautta perustanut aktiivisesti asiakkailleen veroparatiisiyhtiöitä. Se ei ole varmasti ollut ainoa pankki.

On totta, ettei yhtiön omistaminen veroparatiisista ole laitonta. Veroparatiiseihin on kuitenkin voinut piilottaa omaisuutta ilman, että kotimaan viranomaiset ja verottaja saavat siitä tietää. Silloin on astuttu harmaalta vyöhykkeeltä pimeälle puolelle.

Veroparatiisissa luikertava käärme houkuttelee sijoittajia maistamaan hyvän ja pahan tiedon puusta. Omatunto ei näytä kolkuttaneen sitä valtioiden johtoporrasta, joka on kiertänyt veroja veroparatiisisijoituksillaan. Herää vahva epäily, miten varat on hankittu. Vapaamatkustus yltää rahanpesuun saakka.

Tietovuodon omaa laillisuutta on turha nostaa tikun nokkaan. Juuri muuten ei tällaisia tietoja saada selville. On paikallaan, että maat aloittavat virallisen tutkinnan tietovuotoaineiston pohjalta. Poliisilla ja verottajalla riittää selvitettävää.

Verosuunnittelu on suurissa yrityksissä arkipäivää, mutta oikea veronkierto on todellinen ongelma Suomessakin. Valtiolta jää saamatta paksu siivu verotuloja palvelujen rahoittamiseen. Tuntuu irvokkaalta, että verotaakka painaa tavallisia kansalaisia, jotta raharikkaat ja isot yritykset voivat harrastaa moraaliltaan kyseenalaista kikkailua.

Nykyhallituksen ohjelma toteaa lyhykäisesti, että harmaata taloutta torjutaan ”aktiivisesti kansainvälinen toimintaympäristö ja Suomen kilpailukyky huomioiden”. Työ ei vakuuta. On herättävä toimintaan.

Verottajan tietojensaanti on sentään hiljalleen paranemassa OECD:n tietojenvaihtosopimuksen ja EU:n kaavailujen vuoksi. Toivottavasti Panaman vuoto saa myllyyn lisää vauhtia.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic