Pääkirjoitukset

Panostukset päteviin hakijoihin

Hämeenlinnan kaupunginjohtajapeli saa päivä päivältä lisää kierroksia. Tärkeintä ei ole se, millaiset ehdot hakijalle asetetaan. Tärkeintä on saada hyvät hakijat liikkeelle ja valita sen jälkeen pätevin, eikä vain poliittisesti sopivin.

Kaupunginjohtajan virat eivät välttämättä ole niitä halutuimpia. Poliittiset paineet ovat kovat ja ankeat taloudelliset ajat tuovat tehtävän hoitoon omat hankaluutensa. Siksi on tärkeää, että pätevien hakijoiden saamiseksi käytetään kaikkia keinoja.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Iisakki Kiemungin (sd.) mukaan joukkoon pitäisi saada kovan luokan hakijoita, jotka eivät asemansa puolesta halua hakea virkaa julkisesti. Head hunterin käyttökään ei ole pois suljettu mahdollisuus.

Kelpoisuusehtojen laventaminen voidaan tulkita niinkin, että paikkaa pedataan poliittisesti sopivalle, mutta ei välttämättä pätevimmälle.

Äänestys kaupunginhallituksessa hakuehdoista kertoo valinnan aiheuttamasta poliittisesta kiihkosta. Onkin järkevää, että kaupunginjohtajan haku viedään valtuustoon lähetekeskusteluun, jossa sitten lopullisesti määritellään kelpoisuusehdot.

Näin kaikki hakuun liittyvät kysymykset tulevat laajaan käsittelyyn ja hakuperusteissa näkyy valtuuston tahto.

Pätevien hakijoiden saamisen edellytys on, että paikka näyttää houkuttelevalta ja työympäristö antaa edellytykset tehtävän menestykselliseen hoitamiseen. Näin ei automaattisesti ole.

Monet pätevät, hyvin koulutetut eivät hakeudu julkisiin virkoihin, koska palkka ja muut edut yksityisellä puolella vastaavan vaatimustason tehtävissä ovat paremmat.

Kaupunginjohtajat joutuvat helposti julkiseen ryöpytykseen muistakin kuin viranhoitoon liittyvistä asioista. Esimerkiksi kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin käsittely netin keskustelupalstoilla on ollut ajoittain asiatonta ja loukkaavaa.

Sellaisen kohteeksi ei kukaan halua joutua.

Myös kaupunginjohtajien palkkaedut ovat suuren yleisön mielenkiinnon kohteena. Yleinen ajatus on, että heille maksetaan liikaa. Valitettavasti vain hyvälle ja pätevälle pitää maksaa kilpailukykyistä palkkaa.

Hämeenlinnan kaupunginjohtajan virasta on esitetty myös sellaisia näkemyksiä, että yksi johtaja riittäisi ja että määräaikaisuus olisi mahdollinen. Myös pormestarimalli on ollut esillä.

Määräaikaisuus olisi varmin tae sille, ettei parhaita kykyjä saada kisaan. Kuka lähtee kolmeksi vuodeksi vakituisesta virasta kokeilemaan onneaan?

Enimmäkseen on sentään vallalla ajatus, että kaupunginjohtaja valittaisiin pysyvään virkaan ja että heitä olisi entiseen tapaan kaksi.

Vain yksi asia kaupunginjohtajan valinnassa on täysin varma. Hämeenlinnaan saadaan uusi kaupunginjohtaja vasta myöhään syksyllä, jos silloinkaan.

Haku menee keväälle, valinta kesään, ja valitun irtautuminen entisestä virasta voi pahimmillaan kestää puolikin vuotta.

Päivän lehti

2.4.2020