fbpx
Pääkirjoitukset

Panttijärjestelmä on oikea menestystarina

Suomi voi ylpeillä pullojen ja tölkkien kierrätysjärjestelmästään, jonka ytimessä palautuksesta maksettava pantti. Järjestelmässä on laajentamisenkin varaa.
Pantti takaa tölkkien ja pullojen pysyvän kierrossa ja pois ympäristöstä.

Panttijärjestelmä voi laajeta myös osaan tiiviste- ja täysmehupakkauksista. Tarkoituksena on houkutella pantilla entistä useampi pakkaus kauppaan kierrätettäväksi.

Keskisuomalainen on uutisoinut, että Suomen Palautuspakkaus Palpa valmistelee syksyn aikana panttijärjestelmän mahdollista laajentamista viranomaisten kanssa. Pantillista palautusta kaavaillaan mehuille, joiden pakkaus on joko muovia, lasia tai alumiinia.

Kotitalouksien muoville, metalleille ja lasille on myös olemassa erillinen kierrätysjärjestelmänsä, jonka toimivuus perustuu pantin sijaan kansalaisten vaihtelevaan viitseliäisyyteen.

Suomalainen pullonpalautusjärjestelmä on maailman kehittyneimpiä. Suomessa palautetaan vuosittain noin 1,7 miljardia juomapulloa tai -tölkkiä.

Alumiinitölkeissä kierrätysaste on noin 96 prosenttia, PET-muovipulloissa 92 prosenttia ja lasipulloissa 88 prosenttia.

Nykytila on pitkän kehityksen tulos.

Lähes kaikki juomapullot ja -tölkit voi palauttaa minkä tahansa kaupan pulloautomaattiin.

Kierrätysjärjestelmästä vastaa Suomen Palautuspakkaus Palpa, joka on voittoa tavoittelematon yritys. Sen omistavat panimot ja kaupan keskusliikkeet.

Pullonpalautusjärjestelmän ainoa erikoisuus koskee omaa linjaansa vetävänä Lidlin muovipulloja, jotka pitää myös palauttaa Lidliin, jos pantin haluaa.

Panttijärjestelmä on muuten kuluttajan kannalta kätevä ja kannustava.

Pullonpalautuksessa pyörivät isot rahat. Kierrätyksen maksavat juomapakkausten valmistajat.

Toinen vaihtoehto on panttijärjestelmän sijaan maksaa pakkausveroa.

Euroilla mitattuna kierrätysjärjestelmä on kallis. Se kuitenkin takaa kierrätykseen valtavan määrän juomapakkauksia hyviksi raaka-aineiksi.

Palautusasteet ovat korkeat ja hävikit pienet.

Suomalainen panttijärjestelmä osoittaa, että kuluttajat saadaan kyllä kierrättämään, kunhan kierrätysjärjestelmä toimii ja siitä hyvitetään. Ja luonto kiittää.

Menot