Pääkirjoitukset

Paras lukio kannustaa hyviin opiskelutuloksiin

Valtakunnan lukiot asetettiin viikonvaihteen ylioppilasjuhlien alla paremmuusjärjestykseen ylioppilaskirjoitusten tulosten perusteella. Tuloksilla on kevätjuhlien aikaan mielenkiintonsa, mutta suhteellisen vähän merkitystä nuorten peruskoulun jälkeisille kouluvalinnoille.

Lukiovertailuja voi tehdä laskemalla keskiarvoja neljästä pakollisesta aineesta tai vertailemalla kaikkia suorituksia tai sitten ajan kanssa yrittämällä ottaa opiskelijoiden lähtötaso huomioon. Tänä keväänä ylioppilastutkintolautakunta julkaisi ensimmäistä kertaa koulukohtaisia tuloksia omilla nettisivuillaan.

Ranking-kärjessä keikkuvat totutusti Helsingin Ressun lukio, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu ja Etelä-Tapiolan lukio, joihin ei pääse kuin reilulla yhdeksän keskiarvolla.

Kanta-Hämeen lukiot ovat vertailussa keskikaartia. Perinteisesti hämeenlinnalaisen Kaurialan lukion sijoitus on ollut parhaasta päästä. Tällä kertaa se oli 72:s. Pieni Hausjärven lukio ylsi hienosti sijaluvulle 34. Hämeenlinnan lyseon lukion yo-tuloksissa ei ollut hurraamista, sijoitus oli vaatimaton: 358:s. Lyseo ei ollut järin kaukana hänniltä.

Perinteinen lukiovertailu kertoo opinahjon opiskelijoiden menestymisen ylioppilaskirjoituksissa, mutta ei mitään siitä, millä eväin tulos on saavutettu. Pienissä lukioissa sijoitus riippuu paljolti ikäluokasta, kun sisään pääsevät oikeastaan kaikki halukkaat. Isojen kaupunkien eliittikoulut kuorivat puolestaan kermat päältä.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen mukaan laatuerot lukioiden välillä ovat ääripäitä lukuun ottamatta pieniä ja lukiorankkaukset harhaanjohtavia. Laajan keskikastin lukioita ei voi luotettavasti asettaa paremmuusjärjestykseen kirjoitustulosten perusteella. Lähtötason huomioiminen on hankalaa, mutta tutkimuksen mukaan myöskään maaseutulukioita ei pidä aliarvioita.

Menestystä ylioppilaskirjoituksissa selittää pärjääminen peruskoulussa, ja peruskoulumenestystä voi puolestaan ennustaa etenkin vanhempien koulutuksella.

Luokkajaosta ei kuitenkaan kannata puhua, koska koulutettu perhe takaa vain kannustavan asenteen opiskeluun. Kaikilla on koulutuksen kautta mahdollisuus menestykseen, mutta se vaatii työntekoa.

Paras lukio opettajakuntineen on sellainen, joka kannustaa opiskelijansa hyviin suorituksiin.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic