fbpx
Pääkirjoitukset

Parveketupakointi joutuu tikunnokkaan

Kerrostalon parveke on tavallaan yksityisen ja yleisen tilan raja-aluetta, joten parvekkeen käytöstä kiistoja leimahtaa helposti. Suomalainenhan tapaa kerätä paineita, ennen kuin räjähtäessään saa suunsa auki.

Parvekkeella tupakointi taitaa olla eniten kiistoja aiheuttava asia taloyhtiöissä. Savusta kärsivät ja syytetyt puolustavat omaa oikeuttaan kiihkeästi. Kun asioista ei kyetä ihmisten kesken sopimaan, apuun on huudettu lain kirjainta. Parveketupakoinnin kieltäminen taloyhtiössä on huomattu perin vaikeaksi.

Eduskunta hyväksyi hiljan uuden, entistä tiukemman tupakkalain, joka antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea ensi vuoden alusta alkaen kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin muihin ulkotiloihin kuten terassille.

Syyksi riittää, että savua kulkeutuu haitallisesti naapurin asuntoon tai parvekkeelle muutenkin kuin poikkeustapauksessa. Terveyshaittoja ei tarvitse enää todistella.

Tupakoitsijat kokevat, että oman asunnon parvekkeella jos missä on vapaus polttaa. Tupakoimattomien on kuitenkin kohtuutonta joutua haistelemaan tupakan käryä omassa kodissaan. Asuntoihin leviävä tupakansavu on paitsi viihtyvyystekijä myös terveyshaitta: savu aiheuttaa astmaattisia reaktioita ja pitkäaikaisena syöpää.

Tupakoinnin määrä on sääntöjen, valistuksen ja tapakulttuurin muutosten ansiosta romahtanut viime vuosikymmeninä.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on kielloilla ja rajoituksilla saada terveyden nimissä tupakkatuotteiden käyttö loppumaan vuoteen 2040 mennessä. Tupakasta saatavat verotulotkaan eivät käy verukkeeksi, sillä ne eivät millään riitä kattamaan tupakoinnin kansanterveydellisiä haittoja.

Tupakkalain kiristys on perusteltu, vaikka sen vastustajat puhuvat nurkkaan ajettuina terveysfasismista.

Vaikka “jahtaus” kirveltää, on enemmistön kantaan tyytyminen. Parveketupakointikiellon hakemisesta päättää yksittäisten asukkaiden sijaan taloyhtiö.

Uudet työkalut helpottavat linjanvetoa taloyhtiöissä, mutta saattavat tulkinnanvaraisina lisätä ristiriitoja.

Pitää muistaa, että tupakoimattomalla on oikeus savuttomaan hengitysilmaan ja tupakoivalla oikeus polttaa savuke, mutta paikassa, jossa se ei haittaa muita.

Menot