fbpx
Pääkirjoitukset

Pekka Haavisto palasi parrasvaloihin

Vaikea ja kompastelua täynnä oli vihreiden Heidi Hautalan ministeritaival, mutta sitkeän vaikea oli hänen seuraajansakin valinta keskiviikkoiltana.

Vihreät valitsivat valtion omistajaohjauksesta vastanneen kehitysministerin tilalle hieman yllättäen kansanedustaja Pekka Haaviston, joka palaa nyt politiikan parrasvaloihin.

Puolueen valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous venyi peräti nelituntiseksi. Ilmeisesti läpeensä kaikki kokouksen kymmenet osanottajat halusivat sanoa asiasta sanansa. Toivottavasti vihreä demokratia on puhunut.

Virallisesti ministerinimitys vahvistuu presidentin esittelyssä.

Sukupuolella oli valinnassa väliä, mutta ei ennakoidulla tavalla. Vihreät keksivätkin kokouksen tuoksinassa uuden tavan kierrättää ja ehkäistä täydellisen miesvallan muodostuminen puolueen tärkeimpiin tehtäviin.

Tasa-arvon nimiin vannovalla puolueella on jo ennestään Ville Niinistö ympäristöministerinä. Se paikka hänelle puolueensa puheenjohtajana myös kuuluu, vaikka vihreät uskoo lujasti myös tasapuoliseen tehtäväkiertoon. Hautalan eron jälkeen myös muut puolueen avainpoliitikot puoluesihteeriä myöten ovat miehiä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen joutuu kierrätyksen uhrina väistymään kokonaan avainpaikoilta.

Saadakseen edes yhden naisen puolueen johtopaikoille maratonkokous päätti, että eduskuntaryhmän puheenjohtajuus siirtyy kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodolle.

Europarlamentaarikko Satu Hassi mainittiin lähes kaikissa ennakkoveikkailuissa ykkösnimenä ministerin paikalle.

Pekka Haaviston puolesta puhui kuitenkin se, että hänellä on vihreiden poliitikoista ylivoimaisesti eniten kannatusta myös puolueen ulkopuolella. Ilmeisesti vihreätkin ovat oppimassa ajattelemaan myös sitä, mitä puolueen politiikka näyttää ulospäin tavallisten suomalaisten silmissä.

Viime presidentinvaalien toisella kierroksella yli miljoona suomalaista äänesti Pekka Haavistoa.

Ministereinä Haavisto ja Hassi olisivat olleet kutakuinkin tasavahvat, mutta kaksikosta jälkimmäinen mielletään paljon tiukemmaksi ja kovemmaksi poliitikoksi.

Pekka Haavisto hallitsee varmasti mainiosti kehitysministerin tehtävät. Toimihan hän vastaavassa tehtävässä ja kantoi sen lisäksi ympäristöministerin salkkua vuosina 1995–1999 sekä on lisäksi kokenut EU:n Sudanin erityislähettiläs.

Haavistolle sittenkin entuudestaan aika oudolla tontilla eli valtion omistajaohjauksessa on odotettavissa pelkästään vaikeita asioita.

Omistajaohjausministerin tyylilaji onneksi muuttuu Pekka Haaviston mukana täysin toiseksi kuin Heidi Hautalan aikana. Hän tuskin sekoaa sanoihinsa ja selityksiinsä mahdollisessa kriisitilanteessakaan. Tehtävä on ollut niin heikoissa kantimissa, että Haavisto voi vain onnistua.

Menot