Pääkirjoitukset

Pekka Haavisto palautti nopeasti uskottavuuden

Perussuomalaiset menetti eniten kannatusta Ylen gallupissa, vihreät nousi eniten. Puheenjohtajavaihdos on aktivoinut vihreiden kannattajia.
Vihreiden päättäjät ja kannattajat ovat ottaneet Pekka Haaviston vastaan puolueen pelastajana.

Vielä pari kuukautta sitten vihreät oli hankalassa tilanteessa. Vaalivalmistautumisen piti alkaa, mutta puolueen puheenjohtaja Touko Aalto oli jäänyt pitkälle sairauslomalle.

Kaiken lisäksi otsikot Aallon tempauksista esimerkiksi tukholmalaisella klubilla eivät suoranaisesti vakuuttaneet kannattajia. Uskottavuus vakavasti otettavana poliittisena puolueena oli saanut kolhuja.

Aalto teki ryhdikkään ratkaisun ja oikean sekä itselleen että puolueelleen jättämällä puheenjohtajuuden.

Pikaisella aikataululla vihreät sai vetäjäkseen Pekka Haaviston, koko valtakunnassa tunnetun asiaosaajan, jonka esiintyminen on korostetun rakentavaa.

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn tausta-aineiston perusteella vihreille tyypillinen kannattajakunta näyttää nyt aktivoituneen puheenjohtajakysymyksen lauettua.

Ylen kyselyssä vihreät ovat vahvistuneet opiskelijoiden ja toimihenkilöiden, mutta myös työväestön keskuudessa sekä eritoten isoissa kaupungeissa.

Kyselyssä vihreät nousi keskisuurista selvästi suurimmaksi 13,9 prosentin kannatuksellaan. Nousua tuli peräti 2,6 prosenttiyksikköä.

Kärkeä vetää edelleen SDP (21,5 prosenttia). Kokoomus (19,1) ja keskusta (17,0) haastavat demareita, mutta suurimmasta ei ole epäselvyyttä – vaikka SDP:n kannatus laskikin.

Isoin miinus osui tällä kertaa perussuomalaisille. Gallupissa ainoastaan 8,1 prosenttia vastaajista ilmoitti kannattavansa puoluetta.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan mukaan entistä useampi työväestöön kuuluva vastaaja ei osannut nimetä puoluekantaansa, mikä tarkoittaa, että myös perussuomalaiset ovat menettäneet duunarikannattajiaan. Tämä on kaikille pohdinnan paikka.

Useiden analyysien mukaan oppositiossa kilpailu punavihreistä äänistä kiristyy nyt, kun vihreillä on uskottava puheenjohtaja. Näin varmasti on.

Silti olisi vahvaa ylitulkintaa todeta, että Antti Rinteen (sd.) pääministerihaaveille oppositiokilpailijan herääminen olisi tässä vaiheessa kova kolaus.

Vaaleihin on aikaa reilut neljä kuukautta, kaikki on vielä auki.