Pääkirjoitukset

Pekosella mahdollisuuksia, Andersson silti suosikki

Vasemmistoliitto valitsee ensi kuussa uuden puheenjohtajan, kun vuodesta 2009 saakka puoluetta luotsannut Paavo Arhinmäki, 39, vetäytyy vapaaehtoisesti taustajoukkoihin.

Toistaiseksi Vasemmistoliiton puheenjohtajakisa on ollut varsin laimea. Hallituspuolue kokoomus kulkee omaan puoluekokoukseensa paljon värikkäämmissä merkeissä.

Jos ihmeitä ei satu, vasemmistoliiton puheenjohtajan pesti on kahden kauppa. Runsaasti näkyvyyttä mediassa saava turkulainen Li Andersson on puoluevaltuuston jäsenten suosikki puheenjohtajaksi.

Vasemmistoliiton kansanedustajien keskuudessa sekä Andersson että riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen keräsivät Ylen kyselyssä kannatusta. Kaksi kärkiehdokasta on aivan omilla luvuillaan verrattuna Jari Myllykoskeen.

Puheenjohtajakisan ennakkosuosikki Andersson on muutaman vuoden ajan ollut vasemmiston nouseva tähti, taitava esiintyjä ja vahvasti punavihreää aatteellisuutta kannattava poliitikko.

Tässä mielessä Anderssonin valinta ei toisi mukanaan suuria yllätyksiä, sillä myös väistyvä puheenjohtaja Arhinmäki on pitänyt koko kautensa ajan vasemmiston ideologiaa hyvin esillä.

Toisaalta Andersson on ottanut uskottavasti kantaa myös ns. koviin aiheisiin kuten talouspolitiikkaan. Näissäkin keskusteluissa Andersson on menestynyt yleensä hyvin.

Mahdollinen ongelma Li Anderssonin valinnassa saattaisi löytyä siitä, ettei vasemmistoliiton linja ainakaan tällä hetkellä puhuttele kansalaisia. Kuinka paljon Andersson olisi valmis linjaa muuttamaan ja mihin suuntaan?

Kannatuskyselyissä paikka oppositiossa on toki tuonut pienen nousun vasemmistoliiton suosioon, mutta perussuomalaisten romahdus on satanut pääasiassa sosiaalidemokraattien ja vihreiden laariin.

Vasemmistoliitossa joudutaan myös miettimään, kenen luotsaamana puolueelle avautuisi helpoiten tie hallitukseen. Tässä saattaa piillä Aino-Kaisa Pekosen mahdollisuudet. Pekonen tunnetaan yhteistyökykyisenä ja maltillisena järkipoliitikkona.

Siksi vasemmistoliiton saattaisi jatkossa olla mutkattomampaa tehdä hallitusyhteistyötä esimerkiksi porvaripuolueiden kanssa, jos puoluetta johtaisi Anderssonin sijaan Pekonen.

Päivän lehti

13.8.2020