fbpx
Pääkirjoitukset

Peliyhtiöiden fuusio lujittaisi monopolia

Suomalaiset ovat avokätisiä ja innokkaita rahapelien pelaajia, veikkaajia, lottoajia ja vedonlyöjiä. Uutiset suurista voitoista, naapurin uudesta miljonääristä, sykähdyttävät aina ja innostavat kokeilemaan onnea.

Täysi-ikäinen suomalainen pelaa keskimäärin noin 375 eurolla vuodessa. Väkilukuun suhteutettuna pelirahaa palaa meillä eniten Euroopassa ja kolmanneksi eniten koko maailmassa.

Suomessa rahapelit ovat kolmen yhtiön, Raha-automaattiyhdistyksen, Veikkauksen ja Fintoton monopolina. Alan ulkomaisten yritysten maihinnousut on kiivaista vastalauseista huolimatta torjuttu. Myös EU on toistaiseksi hyväksynyt, tosin pitkin hampain suomalaisen pelimallin.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi tiistaina edellisen eduskunnan linjausta suomalaisten peliyhtiöiden yhdistämisestä.

Tuottojen jaosta säädetään uudella tulonjakolailla. Vaikka yhdistämisestä vallitsee poliittinen yksituumaisuus, peliyhtiöistä pienin, Fintoto empii yhteistyötä. Yhtiön rahat tulevat raveista ja pelituotoilla on keskeinen merkitys suomalaiselle raviurheilulle ja sitä laajemmin koko hevostaloudelle.

Kahden muun peliyhtiön tuotot jaetaan yleishyödyllisiin tarkoituksiin, kuten urheiluun, kulttuuriin, tieteeseen ja kolmannen sektorin hankkeisiin ja kohteisiin. Totopelien tuotto on korvamerkitty paitsi pelaajille, myös hevosurheilulle ja talliyrittäjille.

On ilmeistä, ettei uudessa yhtiössäkään mitata kaikille samalla mitalla, vaan hevosurheiluun liittyvät pelit saavat omat erityissäädöksensä. Ellei näin menetellä, Fintoto jäisi todennäköisesti entiselleen. Yhtiöiden päättävät elimet eivät ole toistaiseksi sanoneet viimeistä sanaansa valtiovallan ajamaan yhdistymiseen. Muille peliyhtiöille fuusio ei ole yhtä vaikea nieltäväksi kuin Fintotolle.

Fuusion tavoitteena on pelastaa suomalainen monopoli ja torjua ulkomaiset kilpailijat, joiden suuret voitot kiinnostavat myös suomalaisia. Yhdistyminen vähentäisi hallintokuluja ja merkitsisi myös henkilöstöjärjestelyjä, joissa irtisanomisiltakaan tuskin vältytään.

Rahapelien tuotot jaetaan lukuisiin hyviin tarkoituksiin. Mikäli pelimonopoli häviäisi, yhteiskunta menettäisi vuosittain yli miljardin euron rahapotin.

Se olisi pois monista hyvistä kohteista tai se jouduttaisiin paikkaamaan verovaroista.

Menot