Pääkirjoitukset

Perhepaketti on yhä ajankohtaisempi

Lasten määrän vähenemisen vuoksi työikäisiä on tulevaisuudessa entistä vähemmän eläkeikäisiin verrattuna. Jonkun pitäisi maksaa eläkkeetkin.
Suomessa syntyvyys jatkaa Tilastokeskuksen ennusteen mukaan voimakasta, jopa dramaattista laskua.

Tilastokeskus julkaisi perjantaina tuoreimman väestöennusteensa. Syntyvyys jatkaa ennusteessa voimakasta, jopa dramaattista laskuaan.

Syntyvyyden tasoa kuvaa kokonaishedelmällisyysluku. Kokonaishedelmällisyysluku oli vielä vuonna 2010 Suomessa 1,87, kun viime vuonna luku oli Suomen historian matalimmalla tasolla eli 1,49.

Näin monta lasta suomalaisnaisen odotetaan keskimäärin saavan elämänsä aikana.

Ennusteen mukaan kokonaishedelmällisyysluku on kuluvana vuonna vain 1,43. Edellisen kerran syntyvyys on laskenut näin monena perättäisenä vuotena 1960-luvulla.

Suomen väestöennuste on globaalissa mittakaavassa – tai vaikkapa ilmastonäkökulmasta – mitätön tai jopa positiivinen asia, mutta kotimaisen huoltosuhteen näkökulmasta ennuste tuo mukanaan monenlaisia haasteita.

Lasten määrän vähenemisen vuoksi työikäisiä on tulevaisuudessa entistä vähemmän eläkeikäisiin verrattuna. Se taas on ongelma, koska jonkun pitäisi maksaa eläkkeet.

Työperäistä maahanmuuttoa Suomeen pitäisi väestöennusteen perusteella siis lisätä. Siitäkin huolimatta, että maahanmuutto on jo nyt voimakkaampaa kuin maastamuutto.

Tilastokeskuksen ennuste tarjoaa runsaasti sytykkeitä tuleviin eduskuntavaalikeskusteluihin. Jo perjantaina äänessä oli pääministeri Juha Sipilä (kesk.), jonka mukaan seuraavassa hallitusohjelmassa pitää olla mukana perhepaketti, jonka osana on perhevapaauudistus.

Sipilän mielestä kaikilla puolueilla tulisi hallitusneuvotteluissa olla vastaukset siihen, miten Suomesta tehdään vielä enemmän lapsi- ja perheystävällinen kuin nykyisin.

Asiaan olisi toki voinut kiinnittää paljon enemmän huomiota jo kuluvalla vaalikaudella. Aikaa reagointiin on ollut yllin kyllin.

Vielä vuonna 2015 Tilastokeskus ennusti Suomen väkiluvuksi yli kuusi miljoonaa vuonna 2063. Tuoreessa ennusteessa Suomen väkiluku vuonna 2063 on vain 5,4 miljoonaa.

Jo muutaman vuoden trendikäyrä muuttaa ennustettua tilannetta vuosikymmenien päähän yllättävän paljon.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic