Pääkirjoitukset

Perhevapaauudistus vielä lapsenkengissä

Perhevapaiden uudistus on taas tapetilla mutta myös liisterissä. Vihreät, keskusta ja SAK ovat viimeksi markkinoineet kokoomuksen jälkeen omia mallejaan työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. Tasa-arvo, perheiden ja yhteiskunnan tarpeet ovat esittäjien kiikarissa, hiukan eri painotuksin.

Haluna on kannustaa isä jäämään lasten kanssa kotiin, kun nykyisellään Suomessa vain joka kymmenes isä ymmärtää hyödyntää vanhempainvapaata. Äitien työelämään paluun osalta esiintyy arvioijien välillä jo tulkintoja siitä, puhutaanko kannustamisesta vai komentelusta.

Niin tain näin, mutta nykyisillä perhevapailla pienten lasten äitien työllisyysaste on Suomessa selvästi alle OECD-maiden keskiarvon. Muissa Pohjoismaissa naisilla on selvästi pidemmät työurat, mikä näkyy myös eläketasossa. Pitkät perhevapaat ja äitiyskustannukset saavat valitettavasti pk-yrittäjiä epäröimään nuoren naisen palkkaamista.

Jäykiksi haukutut nykysäännöt ohjaavat äitejä pitämään perhevapaansa pötköön. Haussa on taipuisampi järjestelmä. Esillä on ollut ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pidentämistä sekä erilaisia 5+5+5 ja 6+6+6 -perhepalikkamalleja.

Vaa’assa painavat kunkin mallin kustannukset, joissa on arvioijasta riippuen kohtuuttoman paljon eroa kustannusneutraliudesta yli puoleen miljardiin euroon. Perhevapaapaketissa puolueita painaa myös kiistelty kotihoidon tuki.

Perhevapaita ei suoraan mainita nykyisessä hallitusohjelmassa, mutta kokoomus hoputtaa uudistusta. Pääministeripuolue keskusta haluaa hankkeelle selvitysmiehen ja parlamentaarisen ohjausryhmän, jolloin käytännön toteutus jäisi vasta seuraavalle hallitukselle. Perussuomalaiset passailee.

Perhevapaat ovat puolueille herkkä aihe, kun kyse on valinnanvapaudesta, kansantalouden kestokyvystä ja alle 70 prosentin matavassa työllisyysasteessa. Ratkaisu kysyy neuvottelutaitoa.

Jo Jyrki Kataisen (kok.) hallitus yritti muutosta, mutta se kuoli sauhuunsa, kun keskusta ja perussuomalaiset ampuivat oppositiosta esityksen alas.

Vanhempainvapaajärjestelmää ei näillä askelmerkeillä muuteta tällä hallituskaudella. Uudistus tapailee eteenpäin vielä lapsenkengissä. Perhevapaat ja niiden kustannukset pitäisi joka tapauksessa saada jaettua nykyistä tasaisemmin.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic