fbpx
Pääkirjoitukset

Perin harva haikailee aktiivimallin perään

Vuodenvaihteessa vietetään valtiollisia hautajaisia, joissa ei isommin näy surijoita. Kaksi vuotta sinnitellyt aktiivimalli kuopataan uuden vuoden alusta.
SAK järjesti mielenosoituksen aktiivimallia vastaan Helsingin Senaatintorilla talvella 2018. Kuva: Joel Maisalmi
SAK järjesti mielenosoituksen aktiivimallia vastaan Helsingin Senaatintorilla talvella 2018. Kuva: Joel Maisalmi

Kela ja työttömyyskassat eivät enää tulevan vuoden alusta lähtien seuraa työttömyysetuuden saajan aktiivisuutta eivätkä vähennä työttömyysetuutta. Alennetut tuet palautuvat normaalille tasolleen.

Työttömän työnhakijan velvollisuutena on edelleenkin aktiivinen työn ja koulutuksen hakeminen sekä laaditun työllistymissuunnitelman noudattaminen.

Aktiivimallin peruina työttömyyden alkuun asetettu omavastuuaika säilyy viitenä arkipäivänä aiemman seitsemän arkipäivän sijaan.

Aktiivimalli ei kahden toimintavuotensa aikana osoittanut erityistä tehoa muuta kuin työttömien pakottamisessa palvelujaksoille. Epäselväksi jäi, paransiko kurssitus työllistymistä.

Työllistyminen koheni muutenkin noususuhdanteen ansiosta, eikä aktiivimallin osuutta kehityksestä ole todennettavissa.

Aktiivimalli alensi työttömyysetuutta erityisesti ikääntyneillä työttömillä, joiden työllistyminen on vaikeinta. Epäonnistunut kokeilu sai lisättyä lähinnä vain työkyvyttömyyshakemuksia ja eläkkeelle siirtymisiä, mikä ei ollut tarkoitus.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajama aktiivimalli leikkureineen aiheutti pyhää vihaa etenkin työttömissä ja vasemmistopuolueissa, kun malli tarjosi kuritetuille lähinnä keppiä. Jos edellytetty aktiivisuus ei täyttynyt, niin työttömyyskorvaus väheni.

Malli ei ottanut huomioon myöskään sitä, että työmahdollisuuksissa on isoja alueellisia eroja. Myös iso osa työttömyyskassan johtajista piti mallia epäonnistuneena.

Oppositiossa ollut SDP otti aktiivimallin purkamisen vaaliaseekseen ja tämän lupauksen myös hallitusohjelmaan sisällytti ja sen piti. Tosin sitä ennen piti päättämän ”työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä”.

Aktiivimallin tilalle on kaavailtu mallia, jossa työttömän työllistymissuunnitelmassa sovitaan henkilökohtaisesta työnhakuvelvoitteesta ja esimerkiksi koulutuksesta ja kuntoutuksesta.

Sanna Marinin (sd.) hallituksella on nyt näytön paikka työllisyyden parantamiseksi.

Menot