Pääkirjoitukset

Perinteinen teollisuus kohti uutta nousua

Nokian kännykkäbisneksen menestyksen vuosina Suomi vannoi ict:n nimeen niin vahvasti, että perinteistä teollisuuttamme ryhdyttiin katsomaan alta kulmain.

Nurjasta asenteesta kertoo jo nimitys savupiipputeollisuus. Nimitys antaa kuvan saastuttavasta, menneen ajan tavasta valmistaa tuotteita.

Nokia kännykkäbisnes suli Microsoftin käsiin, eikä muustakaan ict-bisneksestä tullut Suomen talouden pelastajaa. Se jäi vain yhdeksi osaksi talouttamme.

Peliala kasvaa Suomessa, mutta sen työllisyysvaikutukset ja merkitys kansantalouteemme ovat jääneet vähäisiksi.

Lähes yhtä onnettomasti kävi tuulivoimaloiden rakentamiselle. Uskottiin, että Suomi korkean teknologian ja ympäristötietouden edelläkävijänä kykenee synnyttämään tästä merkittävän teollisuudenalan.

Kiinalaiset ovat kuitenkin ajaneet ohitsemme ja muutamat kotimaiset valmistajat ovat suurissa kannattavuusongelmissa.

Taloutemme pohja rakentuukin nyt piristyneen, perinteisen teollisuuden varaan. Miljardiluokan sellutehdasinvestoinnit korvaavat ajanoloon paperitehtaiden alasajon tuomaa viennin vajetta. Eivät kokonaan mutta merkittävästi kuitenkin.

Laivanrakennusteollisuus sai uutta potkua saksalaisomistuksessa. Turun telakan täystyöllisyys on turvattu vuosiksi. Myös muu konepajateollisuus on pääsemässä vauhtiin. Tilauskirjat ovat ihan viime kuukausien aikana vahvistuneet.

Laivanrakennuksesta syntyy helposti mielikuva haalarit päällä hitsaavasta miehestä. Tämän päivän laivanrakennus on paljon muuta. Jokainen telakalta lähtevä laiva sisältää kymmenien miljoonien edestä tietotekniikkaa.

Itse asiassa telakka on kokoonpanopaikka, jossa kootaan lukuisilta alihankkijoilta tulevat palaset yhteen. Kokonaisuus yhdistettynä huipputeknologiaan on suomalaisen laivanrakennusteollisuuden ydintä, joka pitää sen kilpailukykyisenä.

Puheet sellunkeitosta antavat harhaisen kuvan modernin tehtaan todellisuudesta. Nämä korkean jalostusasteen tehtaat tuottavat sellun ohella energiaa keskikokoisen voimalan verran ja muun muassa ligniiniä, jota tarvitaan muualla.

Oikeampi nimitys tämän päivän sellutehtaalle olisikin biojalostamo, jossa integroidaan monet toiminnat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Suomalaisella havupuulla onkin taas kysyntää.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic