Pääkirjoitukset

Perussuomalaiset lyö kovin sanoin vihreitä

Poliittinen keskustelu on kiristynyt ja sanomiin ja tekemisiin tartutaan erittäin hanakasti ja kaikissa käänteissä. Hyökkäysten asemasta tarvitaan asiallisuuden kunnianpalautusta.
Vihreitä edustava entinen puolueen puheenjohtaja ja presidenttiehdokas, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvattuna viime elokuussa suurlähettiläskokouksessa Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi
Vihreitä edustava entinen puolueen puheenjohtaja ja presidenttiehdokas, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvattuna viime elokuussa suurlähettiläskokouksessa Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho murehti Ylen A-studion haastattelussa tiistai-iltana sitä, että poliittinen keskusteluilmapiiri on koventunut. Aiheena oli pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen eron jälkeinen tilanne.

Keskiviikkona ei parhaalla tahdollakaan voinut sanoa, että Halla-aho olisi vastannut omaan hurskaaseen huutoonsa.

Perussuomalaiset kärjistää tiedotteessaan vastakkainasettelua syyttäessään ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) epäsuorasti valehtelusta syyrialaisen al-Holin pakolaisleirin suomalaisten palauttamisasiassa.

Perussuomalaisten Suomen Uutiset latoi jopa poikkeuksellisen kovaa tekstiä: ”Ilta-Sanomien saamat sähköpostit paljastavat, että on syytä epäillä Haaviston puhuneen muunneltua totuutta ja toimineen itsevaltaisesti.”

Vastakkain ovat Ilta-Sanomien tiedot ja toistaiseksi kuulleet selvitykset. Perussuomalaiset tarttuu vain toiseen, eikä sekään haitanne, vaikka lehden tiedot eivät kaikilta osin pitäisi paikkaansa. Pisteet tilanteesta ja Pekka Haaviston selitysten osittaisestakin ontumisesta ovat otettavissa nyt.

Perussuomalaiset jatkaa ampumista laajentaen syvän epäluulonsa koskemaan koko vihreää liikettä. Jussi Halla-aho kommentoi Suomen Uutisissa, että ”vihreät on fanaatikkoliike, joka ei koe, että säännöt koskisivat heitä. Jos vihreiltä ei oteta avainsalkkuja pois, samaa tullaan näkemään koko vaalikausi”.

Kauhukuvan maalailu ei ole korrekti ja kärjistys saattaa kääntyä itseään vastaan. Osa äänestäjistä valinnee tulevissa vaaleissa vihreät – vain vastustaakseen perussuomalaista puoluetta sellaisena kuin se on Jussi Halla-ahon johtamana.

Suomalaisen politiikan suuri vedenjakaja ei ole pitkään aikaan kulkenut oikeiston ja vasemmiston välillä. Varsinainen jakolinja on: perussuomalaiset – vihreät. Se on molempien etu: luoda valheellista mielikuvaa, että muita vaihtoehtoja ei olisi olemassakaan.

Poliittinen keskustelu on kiristynyt ja toisten sanomiin ja tekemisiin tartutaan erittäin hanakasti. Hyökkäysten asemasta tarvitaan asiallisuuden kunnianpalautusta.

Päivän lehti

28.2.2020