Pääkirjoitukset

Perussuomalaiset on lujasti Soinin hanskassa

Perussuomalaiset aloittaa huomenna historiallisen puoluekokouksensa Turussa. Historiallisen kokouksesta tekee se, että ensimmäistä kertaa puolueväki kokoontuu yhteen hallituspuolueena. Samalla puolue juhlii 20-vuotista olemassaoloaan.

SMP:n raunioista noussut puolue on vaatimattoman alun jälkeen kohonnut neljän suuren joukkoon. Kevään eduskuntavaaleissa siitä tuli maan toiseksi suurin puolue.

Muista eduskuntapuolueista poiketen perussuomalaisten kokoukseen voivat osallistua kaikki puolueen jäsenet. Turkuun odotetaan noin kahtatuhatta osanottajaa.

Perussuomalaisten ministereitä ja myös kansanedustajia on hallitustaipaleen ensi kuukaudet seurattu mediassa poikkeuksellisen tarkkaan. Heidän kannanottojaan tarkastellaan nyt uudesta näkökulmasta. Kun äänessä on hallituspuolueen edustaja, hänen sanomisillaan on vankempi painoarvo kuin opposition äänitorvilla.

Tämän puolue on saanut kokea oikein kantapään kautta. Hallituksen kakkosmiehellä, ulkoministerillä ja puoluejohtajalla Timo Soinilla on ollut kestämistä muutamien perussuomalaisten edesottamuksissa.

Tuorein esimerkki on kansanedustaja Olli Immosen julkisuudessa esittämät, jopa laajoja mielenosoituksia nostattaneet ajatukset monikulttuurisuudesta. Tapauksen käsittely on puolueessa vielä kesken ja puheenjohtajan lupaama Immosen ”harjaus” on vasta tulossa. Puolueväen on turha syyttää mediaa kohuista ja salaliitoista, sillä ainekset niiden syntyyn ovat aina antaneet perussuomalaiset itse.

Perussuomalaiset syö puolueena edelleen Timo Soinin kädestä, luottaa häneen ja hyväksyy myös hänen lähes yksinvaltaisen asemansa. Puheenjohtaja määrittelee puolueen kannan eikä vastalauseita ole suuremmin kuulunut.

Hallituspuolueen asema viehättää niin paljon puolueaktiiveja, että vaalien alla pidetyt räväkät puheet ja niiden selvä ristiriita hallituksen ohjelmaan on unohdettu. Ivapuheet takinkäännöstä valuvat kuin vesi hanhen selästä.

Turun kokoukseen ei ilmaannu vakavasti otettavaa haastajaa ja Soini taputetaan taas kerran johtoon. Kolmesta varapuheenjohtajasta jouduttaneen äänestämään, sillä ehdokkaita on enemmän kuin paikkoja.

Puolueessa on monista kohuista huolimatta vielä kaikki hyvin. Uuden keulakuvan valinta on kuitenkin vääjäämättä edessä jo lähivuosina, sillä Timo Soinillakin on aikansa.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic