fbpx
Pääkirjoitukset

Perussuomalaiset pitää linjansa, mutta puolueen pitäisi katsomohuutelun sijaan löytää tie seuraavaan hallitukseen

Riikka Purra on ennakkospekulaatioissa selvä suosikki uudeksi puheenjohtajaksi. Puolueen pitäisi katsomohuutelun sijaan löytää tie seuraavaan hallitukseen.
Riikka Purra on suosikki perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi. Puolueen entinen puheenjohtaja Timo Soini on arvioinut, että naispuheen­johtajan valinta olisi perus­suomalaisilta iso riski. Kuva: Compic/Pekka Sipola
Riikka Purra on suosikki perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi. Puolueen entinen puheenjohtaja Timo Soini on arvioinut, että naispuheen­johtajan valinta olisi perus­suomalaisilta iso riski. Kuva: Compic/Pekka Sipola

Tuoreiden kannatusmittausten mukaan Suomen kolmanneksi suosituin puolue, perussuomalaiset, valitsee tänään uuden puheenjohtajan. Kaikella todennäköisyydellä valinta osuu Riikka Purraan tai Sakari Puistoon.

Heistä Purra, 44-vuotias maisteri Kirkkonummelta, on ennakkoasetelmissa selvä, jopa ylivoimainen suosikki.

Perussuomalaisten Seinäjoen-puoluekokouksesta ei ole odotettavissa samanlaista dramatiikkaa kuin neljä vuotta sitten.

Tuolloin uudeksi puheenjohtajaksi kukitettiin europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, ja tämä äänestystulos repi puolueen lopulta kahtia. Perussuomalaisten niin sanottua maahanmuuttovastaista siipeä edustanutta uutta puoluejohtoa katseltiin muissa puolueissa pitkään epäilevästi, nuivasti ja pitkin nenän vartta.

Nyt perussuomalaisten linjaan ei ole tulossa suuria muutoksia. Puolue haluaa hyvät koulut ja hyvinvointivaltion takaisin, korostaa sisäistä turvallisuutta, hakee kannustavuutta työelämään ja vaatii tietyntyyppiselle maahanmuutolle stoppia.

Aidosti työperäistä maahanmuuttoa perussuomalaisetkin sen sijaan yleensä kannattavat.

Perussuomalaiset ovat joutuneet korona-aikanakin katselemaan oppositiosta, mihin suuntaan Suomea on viety. Puolueessa valitellaan, että valtion velanotto jatkuu vain eikä säästöjä näy. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mukaan tuore budjettiesitys jatkaa vihervasemmistolaista löysää rahankäyttöä ja leväperäistä suhtautumista velkaantumiseen.

Tällainen huutelu oppositiosta on tietysti helppoa. Perussuomalaisten pitäisi uuden puheenjohtajansa luotsaamana löytää tie seuraavaan hallitukseen, mikäli puolue haluaa todella vaikuttaa valtakunnan asioihin.

Tässä Purralla tai Puistolla on iso vastuu. Kokoomus on jo vihjaillut perussuomalaisten salonkikelpoisuudesta, ja puolue onkin siivonnut nurkkiaan liittyen rasistisiin ja sellaisilta vaikuttaviin ulostuloihin.

Asiakeskeisyydellä saavuttaa politiikassa uskottavuutta, mutta riittääkö se kansansuosion pitämiseen tai sen kasvattamiseen? Protestipuolueella on tässä pohdittavaa.

Menot