Pääkirjoitukset

Perussuomalaiset tuuletti

Maanantaina puolentoista kuukauden pituiselta joulutauoltaan palanneen eduskunnan ensimmäisen työpäivän ainoa merkittävä uutinen tuli Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Siellä vaihtui puheenjohtaja.

Eduskuntaryhmää vetää nyt kouvolalainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Jari Lindström. Hän voitti ryhmää kaksi vuotta johtaneen porvoolaisen Pirkko Ruohonen-Lernerin selvin numeroin 20–13.

Ryhmänjohtajavaali osoittaa, että suuren jytkyn myötä viime vaaleissa murskavoiton saaneet perussuomalaisetkin alkavat oppia politiikanteon arkirutiinit. Ryhmässä osataan juonitella ja ajaa samoin ajattelevia hyviin asemiin. Ryhmä ei ole aivan täydellisesti enää yhden miehen, puheenjohtaja Timo Soinin kädessä, vaan erilaisia irtiottoja on sattunut aiemminkin.

Muutamia niistä puheenjohtaja on joutunut selittelemään parhain päin ja pitänyt ryhmän lähes kasassa. Toistaiseksi ainoa lähtöpassit saanut on asikkalalainen kansanedustaja James Hirvisaari, jonka omaperäiset operaatiot viimein kiehauttivat kattilan pohjaan. Hirvisaari joutui etsimään uuden poliittisen kodin Muutos 2011 -puolueesta, jonka ainoa kansanedustaja hän on.

Taitavana poliittisen pelin lukijana Timo Soini, Pirkko Ruohonen-Lernerin vankka tukija, ehkä aisti muutoksen tuulet ja hankkiutui valinnan ajaksi Yhdysvaltoihin, presidentti Barack Obaman rukousaamiaiselle. Näin hän välttyi ottamasta julkisesti kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta ja mikä tärkeintä, ei ainakaan leimautunut hävinneen kannattajaksi.

Ryhmänjohtajan paikan menettänyt Pirkko Ruohonen-Lerner osoitti kokeneeksi poliitikoksi olevansa yllättävän huono häviäjä. Tappion hetkellä hän syytti voittajan lähimpiä tukijoita pitkäaikaisesta myyräntyöstä, jonka tavoitteena oli vaihtaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Ruohonen-Lernerin purkaus on ammattipoliitikon lausumana lapsellisen sinisilmäinen, sillä pelin henkeen kuuluu tietty aktiivisuus, mikäli tosissaan pyrkii uusiin tehtäviin. Voitontahtoinen ehdokas ei jää vain sormi suussa hiljaa odottamaan äänestyksen tulosta.

Perussuomalaisten kabinettivallankumouksesta, ryhmänjohtajan vaihdoksesta, ei pidä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Vaali ja sen lopputulos eivät ole syvä epäluottamuksen osoitus puheenjohtaja Timo Soinia kohtaan, joskin sekin päivä lähenee, jolloin hän saa vastaehdokkaan puolueen puheenjohtajakilpaan.

Äänestys ei myöskään ole merkki syvästä eripuraisuudesta, vaan se osoitti ryhmän halua tuulettaa johtoaan. Havaittavia linjaerimielisyyksiä ehdokkaiden ja heidän tukijoukkojensa kesken ei ole olemassa. Eroavaisuudet liittyvät kilpakumppanien suulauteen ja tapaan tarttua asioihin, mahdollisesti reagoinnin nopeuteen.

Uusi ryhmänjohtaja Jari Lindström aikoo olla etenkin median suuntaan edeltäjäänsä sähäkämpi. Uudessa asemassaan hän ei kuitenkaan kykene kaventamaan puolueen puheenjohtajan mediatilaa ja Lindströmin poliittisen tulevaisuuden nuotittaa edelleen vahvasti Timo Soini.

Päivän lehti

30.5.2020