Pääkirjoitukset

Perussuomalaisia odottaa uusi aikakausi

Perussuomalaisten puoluekokous valitsee lauantaina puolueen tulevan suunnan. Puheenjohtajan valinta on kahden kauppa ja ehkä korvapuusti hallitusyhteistyölle.

Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta kamppailevat tasaisesti nykyinen kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.

Halla-aho on tasoittanut Lännen Median kyselyn perusteella Terhon etumatkan esiintymällä ”puolue-eliitin” ja puolueen nykylinjan vastavoimana.

Halla-aholla pelottelu on kääntynyt osin itseään vastaan.

Jopa varoittelut hallitustaipaleen loppumisesta vaikuttavat kasvattaneen halla-aholaisten uhoa. Kokoomus ei halua jatkaa hallitusyhteistyötä, jos äkkiväärästä maahanmuuttokriitikosta tulee perussuomalaisten puheenjohtaja.

Halla-ahon kiriä hyydyttää tosin perussuomalaisten vaikuttajien halu pysyä hallituksessa ja pitää puolueen isähahmo, väistyvä puheenjohtaja hallituksen ulkoministerinä. Halla-aho on ollut tällaista palkitsemista vastaan, jossa puolueen todellinen vetovastuu voi jäädä hämäräksi.

Hallituspuoluetta ei kuitenkaan voi johtaa etänä, vaikka Halla-aho tätä mielisi.

Hillitty Sampo Terhokin on kärkevämpi ja tiukempi kuin kansanmiesmäinen Timo Soini, vaikka haluaakin tämän lailla säilyttää perussuomalaiset yleispuolueena.

Halla-aho pitää parempana profiloitua esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaan, kuten arvoon arvaamattomaan nousseet ruotsidemokraatit.

Puheenjohtajapelissä on suuret panokset. Vaarana on paitsi hallituksen myös perussuomalaisten hajaantuminen. Hallituksessa pysyminen ei ole duolle itseisarvo.

Mahdollista on, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Yhtä lailla keskusta ja kokoomus voivat perussuomalaisten sijaan tukeutua RKP:hen ja kristillisiin.

Ainakin perussuomalaisten on luotava Soinin jälkeen nahkansa uudelleen ja kiteytettävä linjansa, kun verbaalikko väistyy täysin palvelleena taka-alalle.