Pääkirjoitukset

Perussuomalaisilla kurikampanja

Perussuomalaisten johto on ottanut tiukan otteen puolueen eduskuntavaaliehdokkaiden nimeämisessä. Vaalit pidetään ensi vuoden huhtikuussa ja valmistelut ovat käynnissä jo kaikissa puolueissa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoi Yleisradion haastattelussa, että puoluehallitus voi niin hyväksi katsoessaan vaihtaa jopa neljäsosan piirijärjestöjen esittämistä ehdokkaista.

Puoluejohto aikoo tosissaan panostaa ehdokkaiden laatuun. Rötöksissä, erityisesti talousrikoksissa rähjääntyneet pudotetaan armotta listoilta. Viinahuuruiset nolot hölmöilyt tai nuoruuden aikaiset hairahdukset annetaan anteeksi, eivätkä ne katkaise poliitikonuraa heti alkuunsa.

Se loppuu lyhyeen myös niillä, jotka keskittyvät heti alusta pitäen puolueen muiden ehdokkaiden mustamaalaamiseen. Kurikampanja on jo alkanut ja päättyy vasta, kun ehdokaslistat saavat lopullisen muotonsa ensi vuoden maaliskuussa.

Puheenjohtaja Timo Soini johdatti kolme vuotta sitten joukkonsa historialliseen vaalivoittoon, jytkyyn. Tuolloin 39-jäseniseen eduskuntaryhmään tuli paljon poliittisesti täysin kokemattomia ja sangen kirjavan elämänkokemuksen omaavia untuvikkokansanedustajia.

Muutoshaluiset äänestäjät valitsivat edustajikseen myös muutamia veijareita, tunnetuimpana Keski-Suomen Teuvo Hakkarainen, joka valtiopäivätekojen sijaan profiloitui pääkaupungin yöelämässä. Nyt päättymässä olevan vaalikauden alussa eduskuntaryhmän johdon voimavaroja kului paljon häiriökäyttäytyjien ojentamiseen ja vahtimiseen. Ryhmänjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner nimitti muutamia poliisikansanedustajia levottomimpien ryhmätovereidensa perään katsojiksi. Alku näytti tosi hurjalta, ja on oikeastaan ihme, että vain yksi kansanedustaja, Hämeen vaalipiirin James Hirvisaari on erotettu eduskuntaryhmästä.

Kokemuksista viisastuneena puoluejohto aikoo seuloa ehdokasjoukon tarkkaan, ettei voimia enää kuluisi yksittäisten kansanedustajien paimentamiseen ja heidän toilailujensa selittelemiseen.

Puoluejohto joutuu arvioimaan myös hämäläisen puolueväen edesottamuksia. Perussuomalaisten Hämeen piiri erotti Hattulan paikallisyhdistyksen määräajaksi jäsenyydestään. Päätös on erittäin poikkeuksellinen ja kertoo järjestötyön vakavista ongelmista.

Kiistojen taustalla kummittelevat ilmeisen erilaiset näkemykset puolueessa jo pidetyn jäsenäänestyksen ehdokasasettelusta. Kaikki ehdolle haluavat eivät erottamisen takia päässeet testaamaan suosiotaan puolueväen keskuudessa. Tällainen poikkeusmenettely, koko puolueosaston erottaminen, ei ainakaan edistä vaalityötä, vaan jättää pitkään näkyvät haavat kenttäväkeen.

Puoluejohdon avoin vallankäyttö kenttäväen esittämien ehdokaslistojen muokkaamisessa asettaa koko jäsenäänestyksen outoon valoon. Miksi puolueaktiivien pitäisi hankkia siihen ehdokkaita ja hoitaa äänestyksen järjestely, kun ensin piirin ja sitten puolueen johto muokkaavat ehdokaslistaa mieleisekseen?

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic