fbpx
Pääkirjoitukset

Perussuomalaisten hype on ohi

 

Perussuomalaisille on mitattu jatkuvasti laskevia kannatuslukuja sitten viime eduskuntavaalien. Eilen Ilta-Sanomien julkaisema mielipidemittaus näytti puolueelle enää kymmenen prosentin kannatusta, jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt.
 
Eri mielipidemittauksista ei voi tehdä suoria johtopäätöksiä puolueiden kannatuksesta. Kuntavaalit ovat paljolti henkilövaalit. Monet äänestävät tuttuaan. Perussuomalaisilla oli vielä viime kunnallisvaleissa kaupunkeja, joissa sillä oli vähän tai ei lainkaan ehdokkaita.
Tämä vaikuttaa mielipidemittauksen tulokseen.
 
Pitkän ajan trendi näyttää kuitenkin vääjäämättä, että suurin hype on perussuomalaisilla ohi. Viime eduskuntavaaleissa saadusta jättipotista on tultu tasaisesti alas. 
 
Kun vielä viime keväänä perussuomalaiset nousi mielipidemittauksissa ajoittain jopa piikkipaikalle, on se noista asetelmista jo kaukana.
 
Ilta-Sanomien mittauksessa vihreät kiilasivat perussuomalaisten ohi neljänneksi. Kärkipaikalla oli kokoomus, kakkosena SDP ja kolmosena keskusta.
 
Miksi sitten perussuomalaisten suosio hiipuu? Edellä mainitussa tutkimuksessa lähes puolet oli sitä mieltä, että perussuomalaisten olisi pitänyt ylivoimaisena vaalivoittajana mennä hallitukseen kantamaan vastuuta.
 
Ehkä merkittävin syy on siinä, että poliittisten protestiliikkeiden suosio on maailman sivu ollut lyhytkestoista. Ne syntyvät yleensä valovoimaisen persoonan ympärille. Ensin populistiset puheet kuulostavat innostavilta, mutta osoittautuvat nopeasti saman levyn tuloksettomaksi pyörittämiseksi.
 
Soini ja perussuomalaiset eivät juuri poikkea tuosta populistipuolueiden totutusta kaavasta. 
Maahanmuuttajat, homoparien vihkimiset ja EU:n haukkumiset ovat jo puhki kulutettuja aiheita. Soinin esiintymisistä taas aistii innottomuuden. Poliittinen palo ja positiivinen olemus ovat vaihtuneet totiseksi jankkaamiseksi.
 
Poliitikkoa ei moinen tyyli pitkään palkitse.
 
Vaikka suurin hype onkin perussuomalaisilla ohi, on puolue tullut merkittäväksi osaksi suomalaista poliittista kenttää. Perussuomalaiset voi jatkossakin yltää populistipuolueelle tavanomaiseen kymmenen prosentin kannatukseen.
 
Perussuomalaisten tulevaisuus riippuu paljon siitä, miten puolue säilyy yhtenäisenä. Hyvin erilaisista lähtökohdista tulevaa väkeä on vaikea pitää ruodussa. Kaiken lisäksi perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on paljon politiikan ulkopuolelta tulleita, eikä heillä ole käsitystä poliittisen päätöksenteon luonteesta.
 
Se on enimmäkseen kompromissien tekoa, jolloin omista tavoitteista pitää tinkiä ratkaisun aikaansaamiseksi. 
 
Tinkimättömyys merkitsee sitä, etteivät pienetkään asiat etene. Omaksi osaksi jää lähinnä muille räksyttäminen.
 

Menot