fbpx
Pääkirjoitukset

Perussuomalaisten outo valinta

Perussuomalaisten viestintästrategian mukaan puolueen julkikuvaa pitää kohentaa. Kohennusta lähdetään tekemään kahta reittiä: puututaan entistä hanakammin puoluetta ja sen edustajia koskeviin negatiivisiin uutisiin ja parannetaan omaa tiedotusta puolueen lehteä ja sen verkkosivuja kehittämällä.

Puheenjohtaja Timo Soinilla ja puolueen työmieheksi itseään tituleeraavalla Matti Putkosella on se käsitys, että perussuomalaisten tekemisiä seurataan muita poliitikkoja kriittisemmällä silmällä.

Pienistäkin, puolueen kannalta negatiivisista asioista vedetään isoja otsikoita, arvioi puoluejohto.

Väite on tuttu. Jokainen negatiivisen julkisuuden kohteeksi joutunut poliitikko kokee samalla tavalla. Ajojahtiväitteet ja salaliittoteoriat voi kuitenkin unohtaa.

Media ei toimi yhtenä kokonaisuutena eikä päätä yhteisistä ajojahdeista. Jokainen toimitus tekee itsenäisesti ratkaisunsa.

Perussuomalaisten saama mediajulkisuus kulkee tuttua kaavaa. Kun puolueen suosio kasvaa poikkeuksellisen paljon, median huomio ja sen myötä palstatila sekä lähetysaika lisääntyvät samassa suhteessa.

Menestyjää kehutaan ja johtajat nostetaan jalustalle; puolueesta ja sen johtajista tulee mediaseksikkäitä.

Tällä seksikkyydellä on kääntöpuolensa. Jokainen kiinnostavan puolueen edustaja joutuu tarkkaan julkisuussyyniin.

Kun sitten tapahtuu jotain poikkeavaa, reagoivat toimitukset sen mukaisesti.

Perussuomalaiset kansanedustajat ovat tarjonneet iltapäivälehdille sivuntäytettä hopeatarjottimella: Teuvo Hakkaraisen monet toilailut, Jussi Halla-ahon ja James Hirvisaaren lausunnot sekä hänen avustajansa kirjoitukset. Turha näistä on mediaa syyttää.

Jos vaikkapa Ilkka Kanerva olisi sammunut turkulaisravintolan pöytään tai ehdottanut homojen, lesbojen ja maahanmuuttajien väestönsiirtoa Ahvenanmaalle, olisivat otsikot saattaneet olla vielä nähtyjäkin suurempia.

Mielikuvaansa perussuomalaiset voivat kohentaa vain omalla käytöksellään ja uskottavalla poliittisella toiminnallaan. Mediahan toimii kuin kuvastin. Ei ole peilin vika, jos naama näyttää rumalta.

Perussuomalaisten pyrkimys parantaa mielikuvaa esimerkiksi rasismin tuomitsevana puolueena ei ainakaan kohentunut päätoimittajan valinnalla. Puolueen lehden ja verkkojulkaisun uudeksi vetäjäksi valittiin Matias Turkkila, maahanmuuttokriittisen Hommafoorumin perustaja ja kansallismielisen Suomen Sisun entinen jäsen.

Timo Soini ei halua kannatuksen vähenemisen pelossa korostaa rasismin nollatoleranssia puolueessaan. Hommafoorumilaisten ääniä tarvitaan, ja mielikuva suuren yleisön keskuudessa pysyy entisellään.

Puoluetta pidetään, jos ei nyt avoimen rasistisena niin rasismin kanssa jatkuvasti flirttiä pitävänä kuitenkin.

Menot