fbpx
Pääkirjoitukset

Perussuomalaisten perusongelma taas esiin

Moninaisia ovat perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin murheet. Hän joutuu hallituksessa nielemään toistuvasti ratkaisuja, joita oppositiossa vastusti.

Toisaalla maahanmuuttovastainen äärisiipi ruokkii kannattajiaan ilmaisuilla, jotka ovat perustuslain vastaisia ja Suomen maineen kannalta ikäviä.

PERUSSUOMALAISET ei ole enää mikä tahansa populistinen liike, vaan neljän ministerin hallituspuolue. Puheenjohtaja Timo Soini pitelee ulkoministerin salkkua, jota pidetään poliittiselta painoarvoltaan kolmanneksi raskaimpana.

Tällaisen puolueen kansanedustajat eivät voi laukoa yleisesti tuomittuja rasistisia lausuntoja ilman kansainvälistä huomiota.

Kansaedustaja Olli Immonen kirjoitti haaveilevansa vahvasta valtiosta, joka voittaa painajaisen nimeltä monikulttuurisuus.

Immonen luokittelee maahanmuuttajat vihollisiksi, joita vastaan käydään taistelua, ja hän uskoo monikulttuurisuuden rikkoutuvan pian miljooniksi palasiksi.

Immosen kirjoitus on jo saanut kansainvälistä huomiota. Pekka Vennamo, perussuomalaisten edeltäjän, SMP:n entinen puheenjohtaja, näkee Immosen ja norjalaisen joukkomurhaajan Anders Breivikin kirjoituksissa yhtäläisyyksiä.

JYRKÄN KIELTEISEN kannan kirjoituksiin on ottanut muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Perussuomalaisille Immosen kaltaiset kansanedustajat ovat erityisen ongelmallisia. Heidän kanssaan pitäisi kuitenkin jotenkin elää. Puolueen kannattajien joukossa on paljon maahanmuuton vastustajia. Eristämällä äärimmäisyyttä edustavat ainekset puolueen ulkopuolelle menetetään merkittävä osa kannattajista.

Siihen ei ole varaa. Siksi puoluejohto joutuu tasapainoilemaan koko ajan tällaisten epäilemättä kiusallisten ulostulojen kanssa.

EDUSKUNTARYHMÄN puheenjohtajan Sampo Terhon reaktiot kertovat paljon. Alkuun hän piti kirjoitusta Immosen yksityisajatteluna, mutta totesi myöhemmin, että asiaa käsitellään puolueen eduskuntaryhmässä.

Hallituspuolueena persujen on pakko ottaa tapauksista aikaisempaan tiukemmin kiinni. Katseet kohdistuvat nyt puheenjohtaja Soiniin. Hänen olisi nyt pantava nollatoleranssi rasistisille ulostuloille jo oman ja puolueensa uskottavuuden takia.

Menot