Pääkirjoitukset

Perussuomalaisten sisältäkin jo arvostelua

Kun puoluejohtaja vannoo ”plokissaan”, ettei panikointiin ole mitään syytä, vastuu siirtyy savolaisittain kuulijalle.

Perussuomalaisten puoluejohtaja, ulkoministeri Timo Soini pysyi ainakin näennäisesti tyynenä ja rauhallisena keskiviikkona sen jälkeen, kun Yle oli julkistanut Taloustutkimuksen tekemän puoluekannatuskyselynsä.

Perussuomalaisten kannatus on sulanut 7,6 prosenttiin, mikä on jatkojytky-puolueelle heikko, likimain katastrofaalinen saavutus.

Reilun vuoden kestänyt hallitusvastuu on syönyt perussuomalaisten kannatuksesta valtaosan.

Perussuomalaisten kansanedustajista Pentti Oinonen vaati jo puheenjohtaja Soinilta ja koko puolueelta terästäytymistä. Samoilla linjoilla oli kansanedustaja Ritva Elomaa, vaikka hän ei puheenjohtajan vaihtamista kannatakaan.

Kummankin kansanedustajan arvostelun kärki osuu perussuomalaiseen politiikantekoon hallituksessa. Politiikan tavoitteiden ja sisältöjen koetaan olevan aivan liian lähellä kokoomusta ja keskustaa.

Toisaalta perussuomalaiset on hallituksessa puun ja kuoren välissä. Joko hallitusohjelmaa noudatetaan tai hallituksesta lähdetään.

Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi suurella todennäköisyydellä sitä, että suuri osa perussuomalaisten kansanedustajista lähtisi muihin töihin. Myös hallituksen saavutukset, kilpailukykypaketti ja sote-uudistus, olisivat vaarassa.

Perussuomalaisten kannatusta syövät sekä itse politiikka että jatkuvat möläytykset ja sammakot. Kesän aikana tunnetut perussuomalaiset ovat päätyneet toistuvasti otsikoihin milloin minkäkin rajuksi kuvatun kannanottonsa kanssa.

Uskottavuus rapisee, kun saman puolueen edustajat selittelevät kerta toisensa jälkeen median vääristelevän heidän viestejään, joissa ei ole sitä paitsi rasistista pohjavirettäkään.

Se tietysti täytyy muistaa, että seuraavat eduskuntavaalit ovat normaalilla aikataululla vasta keväällä 2019. Tätä ennen ehtii tapahtua vielä paljon.

Ylen puoluekannatusgallupin yksi merkittävä uutinen olikin se, että vain 58,5 prosenttia vastaajista kertoi oman kantansa. Noin 2 400 kyselyyn tavoitetusta siis vain noin 1 400 nimesi jonkin puolueen. Loput eivät vaivautuneet.