Pääkirjoitukset

Perustasta pidettävä huoli hankintojen varjossa

Kehittämistyö maavoimissa ei saa pysähtyä. Huomio pitää kiinnittää myös aivan tavanomaisen jalkaväen, jääkäripataljoonien, tehokkaaseen ja ajanmukaiseen koulutukseen.
Puolustuskyvyn perusta on edelleen maavoimissa, vaikka pääasiallinen keskustelu käydäänkin isoista kalustohankinnoista. Panssarijääkäri sotaharjoituksessa Parolannummella. Kuva: Terho Aalto / Hämeen Sanomat
Puolustuskyvyn perusta on edelleen maavoimissa, vaikka pääasiallinen keskustelu käydäänkin isoista kalustohankinnoista. Panssarijääkäri sotaharjoituksessa Parolannummella. Kuva: Terho Aalto / Hämeen Sanomat

Sotilaallisen maanpuolustuksen tulevaisuutta määrittelevät – kansainvälisten uhkakuvien lisäksi – puolustusvoimien tulevien vuosien miljardihankinnat. On kuitenkin pidettävä huolta myös perustasta, maanpuolustuskyky on muutakin kuin huipputeknologiaa ilmassa ja merellä.

Merivoimien Laivue 2020 -hanke liikahti eteenpäin, kun hallitus vahvisti viime viikolla, että merivoimien neljä uutta sotalaivaa rakentaa Rauma Marine Constructions.

Vuosina 2021–2025 rakennettavat alukset tulevat todelliseen tarpeeseen. Merivoimilla on hankintojen jälkeenkin rajallisesti kalustoa siihen nähden, miten kriittinen Itämeren ympäristön turvallisuustilanne on. Lisäksi yhteistyö Ruotsin ja muiden länsivaltojen kanssa asettaa aluksille ja niiden käytölle yhä enemmän vaatimuksia.

Sama yhteistyökyvyn vaatimus koskee myös ilmavoimien HX-hanketta eli Hornet-torjuntahävittäjien korvaamista uusilla.

Merivoimienkin sotalaivahanke on arvoltaan noin 1,2 miljardia euroa. Hävittäjähankinta tulee puolestaan maksamaan nykyisen arvion mukaan noin 10 miljardia euroa.

HX-hankinnan valmistelu on edennyt jo vuosia. Lopullinen tilauspäätös on aikataulun mukaan edessä vuonna 2021 eli nykyisen hallituskauden aikana.

Kalliit hankinnat ovat perusteltuja ja niillä on jopa poikkeuksellisen vahva tuki suomalaisessa yhteiskunnassa. Niin on kuitenkin myös sillä, että myös puolustuskyvyn kivijalka, maavoimat, ei saa rapistua.

Päättymässä olevaa vuosikymmentä on sanottu maavoimien vuosikymmeneksi.

Kalustohankinnoissa se on tarkoittanut mm. sitä, että panssarijoukoissa on siirrytty läntiseen taisteluvaunukalustoon ja hankittu muun muassa isoja ja näyttäviä K9 Moukari -panssarihaupitseja. Silti esimerkiksi nykyaikaisiin, kotimaiseen kuljetuspanssarikalustoon Suomella ei ole varaa.

Kehittämistyö maavoimissa ei saa pysähtyä. Huomio pitää kiinnittää myös aivan tavanomaisen jalkaväen, jääkäripataljoonien, tehokkaaseen ja ajanmukaiseen koulutukseen – ja kalustoon. Siellä lepää sotilaallisen maanpuolustuksen perusta.