Pääkirjoitukset

Pestään käsiä ja aivastetaan oikein

Sars-epidemia muistetaan hyvin, joten Kiinan Wuhanin torilta levinnyt koronavirus pelottaa ympäri maailmaa. Syytä hysteriaan ei ole, muistuttaa THL.
Kiinalainen lapsi ja hänen äitinsä käyttävät kasvosuojaimia koronavirusta pelätessään. Suomessakiin kasvomaskit ovat paikoin loppuneet, kun ihmiset ovat hamstranneet niitä. Kuva: MARK R. CRISTINO
Kiinalainen lapsi ja hänen äitinsä käyttävät kasvosuojaimia koronavirusta pelätessään. Suomessakiin kasvomaskit ovat paikoin loppuneet, kun ihmiset ovat hamstranneet niitä. Kuva: MARK R. CRISTINO

Perjantaina Lapista tuli tieto ensimmäisistä koronavirusepäilyistä Suomessa.

Kiinan Wuhanista kotoisin olevilla turisteilla oli flunssan oireita ja heistä otettiin koronavirusnäytteet, jotka olivat THL:n tutkittavina. Koronavirusepäilyt Ivalossa olivat aiheettomia.

Vuosituhannen alussa Kiinasta levisi sars-virus epidemiaksi asti, koska Kiinan paikallishallinnon viranomaiset eivät tiedottaneet asiasta keskushallinnolle.

Tuolloin juhlittiin myös kiinalaista uutta vuotta ja kiinalaiset matkustivat paljon tartuttaen toisiaan.

Nyt tilanne on sama, mutta Kiinan viranomaiset ovat parantaneet tiedotustaan ja varoittaneet piilottelemasta tartuntatapauksia. Kiina on myös jakanut tiedon viruksen perimästä.

Eria asia on, kuinka paljon todellisuudessa Kiina jakaa tietoa kansainväliselle yhteisölle. Lukumääriä koronavirukseen kuolleista on, mutta epidemian todellista tilaa voi vain arvailla. Etenkin, kun kiinalaiset matkustavat enemmän kuin koskaan.

Wuhanin tilanne puhuttaa ja huolestuttaa.

Koko kaupunki on sekaisin, julkinen liikenne poikki ja ihmisillä on ulkonaliikkumiskielto. Koko maailma on saanut lukea, kuinka ihmiset juoksivat paniikissa kaupungista lähtevään viimeiseen junaan. Kaikki tämä lietsoo hysteriaa.

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) asiantuntijat ovat muistuttaneet, ettei suomalaisten ole syytä panikoida. Koronavirusepäilyjä on jo osattu odottaa ja toimintatavat ovat selvät.

Koronaviruksen kanssa samaan aikaan Suomessa jyllää influenssa ja erilaiset talviflunssat. Tammikuussa on perinteisesti ollut influenssakauden huippu, joten koronavirusta enemmän kannattaisi pitää huolta käsihygieniasta ja käyttää arkijärkeä.

Joka vuosi Suomessa kuolee influenssaan satoja ihmisiä ja jälkitauditkin ovat hengenvaarallisia.

THL:n asiantuntijoiden mukaan tartuntojen ehkäisyssä pätevät samat asiat, oli kyse sitten koronaviruksesta tai influenssasta. Tärkeää on pitää huolta hyvästä käsihygieniasta ja aivastustekniikasta.

Asiasanat

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic