fbpx
Pääkirjoitukset

Pienestä edistymisestä huolimatta paikallinen sopiminen polkee vielä lähes paikallaan

Yrityskohtainen sopiminen etsii muotoaan mutta tulee tulevaisuudessa laajenemaan. Tahti on vain ollut hidas.
Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Minna Helle uskoo paikallisen sopimisen laajenemiseen. Kuva: Joel Maisalmi
Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Minna Helle uskoo paikallisen sopimisen laajenemiseen. Kuva: Joel Maisalmi

Yrityskohtainen sopiminen tekee tuloaan, mutta Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Minna Helle ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ovat eri mieltä siitä, millä eväillä.

Eloranta epäili politiikan toimittajien tentissä taustapiruksi työvoimakustannusten leikkauksen, minkä Helle kiisti ja puhui sopimismahdollisuuksien laajentamisesta.

Paikallisen sopimisen eteneminen on ollut takkuista. Kolmikantainen työryhmä ei ole saanut asiassa valmista.

Alkanut työehtosopimuskierros näyttää paikallisen sopimisen suuntaa. Teknologiateollisuus haluaa tarjota yleissitovuuden ohella myös yrityskohtaista mallia.

Neuvottelukierrokselle loi alkutahtia Metsäteollisuus ry:n ilmoitus siirtymisestä yrityskohtaiseen työehdoista sopimiseen. Stora Enso ja Paperiliitto ovat jo mallia näyttäneet.

Hallitusohjelman mukaan paikallista sopimista on tarkoitus edistää työ- ja virkaehtosopimuksiin perustuen. Toinen tapa on edetä lakiteitse.

Paikallisen sopimisen mahdollisuuksia on hyvä lisätä, mutta periaatteiden pitäisi olla selvät. Alkajaisiksi yrityksissä pitäisi hyödyntää työehtosopimuksissa jo taatut oikeudet yrityskohtaiseen sopimiseen.

Ammattiyhdistysliike vaatii, että työntekijöitä edustavat liittojen koulimat luottamushenkilöt. Työnantajien mielestä edustusta ei pidä sitoa ay-liikkeeseen kuulumiseen.

Työntekijä- ja antajaleireillä on myös eripuraa siitä, miten työnantajaliittoihin kuulumattomat yritykset saataisiin paikallisen sopimisen piiriin.

Työntekijät pelkäävät yrityskohtaisuuden rapauttavan työehtoja ja yleissitovuutta. Työnantajat mielivät lisää joustavuutta ja siten kilpailukykyä.

Yrityskohtainen sopiminen ei sovellu kaikkialle, mutta siinä on mahdollisuutensa, kunhan henkilöstön asema on turvattu.

Paikallisen sopimisen laajeneminen lisää koulutustarvetta sekä palkansaajien että työnantajien puolella.

Parhaimmillaan paikallisesta sopimisesta on molemminpuolista hyötyä. Sopimisen pitää perustua sanelun sijaan luottamukseen ja hyviin vaikutusmahdollisuuksiin.

Menot