Pääkirjoitukset

Pienimmän pahan tie ei kelvannut

Yhteiskuntasopimuksen hieromisessa ei päästy alkua pidemmälle. Koko hanketta leimasi toisaalta hallituksen ja etenkin pääministeri Juha Sipilän yltiöoptimismi ja toisaalta ay-liikkeen skeptinen suhtautuminen.

SAK nosti kynnyskysymykseksi sen, ettei neuvotteluiden aloittamiselle pidä tässä vaiheessa asettaa numeroilla mitattavia tavoitteita.

Hallituksen lähtökohtana oli viiden prosentin hintakilpailukyvyn parantaminen muun muassa pidentämättä työaikaa sadalla tunnilla vuodessa. Se tekee noin 20 minuuttia päivässä.

Tästä hallitus ei halunnut tinkiä.

Porkkanoina työntekijäpuolelle olivat miljardin veronalennus ja muutosturvan kehittäminen eli työttömäksi joutuneiden kouluttaminen uuteen ammattiin. Tähän olivat työnantajat valmiita panemaan riihikuivaa rahaa.

Porkkanat eivät kuitenkaan nyt kelvanneet työajan pidennyksen vastapainoksi.

Sopimuksen kaatuminen oli hallitukselle iso pettymys. Samalla se oli arvovaltakolaus pääministeri Sipilälle.

Myös yleiseen ilmapiirin päätös vaikuttaa negatiivisella tavalla. Epätietoisuus Suomen suunnasta kasvaa, tunnelmat työpaikoilla kiristyvät ja luottamuspääoma työmarkkinoilla vähenee entisestään.

Orastavat toiveet konsensus-Suomen uudesti syntymisestä romuttuivat niin ikään.

Maamme talous kehittyy takaperoisesti jo neljättä vuotta, vienti ei vedä, julkinen velka ja työttömyys kasvavat.

Tällaisessa tilanteessa olisi pitänyt löytyä kylmäpäisyyttä valita se pienimmän pahan tie: etsiä konkreettisia lääkkeitä kilpailukykyloikkaan. Sipilän ehdotus 20 minuutin työpäivän pidennyksestä ei tuntunut kohtuuttomalta Suomen vaikeaan tilanteeseen nähden.

Yhteiskuntasopimuksen kaato ei saa merkitä sitä, että veroratkaisuilla tai leikkauksilla vielä syvennettäisiin vaikeaa tilannetta.

Mitä järkeä on rasittaa esimerkiksi teollisuutta kymmenien miljoonien haittaveroilla, leikata väylämaksuja jne.?

Onneksi pääministeri Sipilä ehti jo rauhoitella tilannetta kertomalla hallituksen suunnitelmista etsiä nyt vaihtoehtoisia keinoja. Valtiovarainministeri Alexander Stubb lisäsi, että hallitus tekee kaikkensa veronkorotusten ja leikkausten välttämiseksi.

Aikaa on vajaat kolme vuotta.

Päivän lehti

7.4.2020