Pääkirjoitukset

Pientä valoa talouden pitkän tunnelin päässä

Pientä valoa tunnelin päässä. Suomen talous kääntyi viime vuonna 0,5 prosentin kasvuun. Se on vähäistä ja haurasta, mutta parempaa kuin viiteen vuoteen.

Julkinen velka nousi kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan samaan aikaan 63,1 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen, joten velka ylitti EU:n asettaman 60 prosentin katon.

Suomen taloutta seurataan suurennuslasilla muuallakin kuin kotikentällä. Luottoluokittajien noteerauksia on odoteltu sydän syrjällään, vaikka mitään dramaattista ei ole vielä toistaiseksi tullut.

Yksi suurista luottoluokittajista, Standard&Poor´s, paljastaa uusimman arvionsa perjantaina. Se on suhtautunut epäilevämmin Suomen kykyyn selvitä ongelmistaan.

Suomi asemoitiin pitkään parhaimpaan kolmen A:n luokkaan, mutta suunta on muuttunut. Luottoluokittaja Fitch Ratings pudotti jo arviotaan pykälällä.

EU-komissio puolestaan lähetti viime viikolla myllykirjeensä, jossa suorasanaisesti moititaan Suomen velkaantumista ja talouden tilaa.

Viimeaikaisten viestien ajankohta ei ole sattuma. EU-maita syynätään tavallista tarkemmin, ja Suomi sai valtiovarainministerille osoitetun kirjeen aikana, jolloin keskeisen yhteiskuntasopimuksen kohtalo on edelleen auki.

Luottoluokittajien ja komission viesti on selvä. Säästöt ja rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä, jos maan talous aiotaan tosissaan kääntää varmalle kasvu-uralle. Se näyttää vain olevan helpommin sanottu kuin tehty.

Kansainväliset viestit sopivat varsin hyvin pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbille, jotka ehättivät tuoreeltaan muistuttamaan neuvottelujen alla olevan yhteiskuntasopimuksen tärkeydestä. Työmarkkinavääntöä seurataan maailmalla, mutta huoli liittyy nimenomaan Suomen muuttuvaan väestörakenteeseen, heikkoon kilpailukykyyn ja rakenteellisiin ongelmiin.

Jos yhteiskuntasopimus kaatuu ja rakenneuudistukset jumittavat, ovat luottoluokitukset vaaravyöhykkeessä.

Huolestuttavaa on, että kriittisiä arvioita seuraavat muutkin kuin luottoluokittajat. Suomen arvioidaan ajautuneen hitaan kasvun kauteen, joka uhkaa pitkittyä entisestään. Se on tässä tilanteessa huono viesti maailmalle.

Päivän lehti

13.8.2020