fbpx
Pääkirjoitukset

Pikavipit kasvattavat velkaongelmia

Kaupungit ovat ryhtyneet rajoittamaan pikavippiyritysten mainontaa kieltämällä niiden katunäkyvyyden. Tampere ja Kouvola ovat mainoskieltopäätöksensä jo tehneet ja monet muut kaupungit harkitsevat asiaa.

Hämeenlinnassa ei mainoskiellosta ole keskusteltu.

Pikavippiyhtiöiden edustajat paheksuvat kaupunkien päätöstä ja ihmettelevät kuntien moralisointia asiassa.

Moralisointiin on aihetta, sillä pikavippiyhtiöiden myöntämien lainojen korot ovat kohtuuttomia. Vuosikorko nousee monin paikoin yli sadan prosentin. Näitä lainoja ottavat usein jo maksuvaikeuksissa olevat henkilöt.

Asiantuntijoiden mukaan apua velkaongelmiinsa hakevista peräti 12 prosenttia on velkaantunut pääasiassa näistä lainoista.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar totesi STT:n uutisessa, että pikavipin ottaminen on usein viimeinen keino selvitä hetkeksi eteenpäin velkataakan alla.

Velan hoito ei lainamäärän lisäämisellä onnistu. Ongelmat vain kasvavat, kun vielä vipin korko on hirvittävä.

Pikalainojen mainontaa ja saatavuutta on lailla kiristetty. Mainonnassa pitäisi näkyä lainan todelliset kulut. Jatkuvasti kuitenkin ilmenee mainontaa, jossa tietoja ei ole tai tiedot on painettu niin pienellä, ettei niitä pysty käytännössä lukemaan.

Vapaassa markkinataloudessa periaate on se, ettei tyhmä ole se, joka pyytää, vaan se joka maksaa. Pikavipeissä on kuitenkin kyse pikkuisen eri asiasta.

Päätös vipin ottamisesta tehdään liian usein hädässä, mielijohteesta. Toki vipin ottajista osa on niitä, jotka hetken rahapulassa sortuvat vippaamiseen ja kykenevät maksamaan lainan takaisin korkoineen.

Liian paljon on kuitenkin niitä, jotka eivät pysty.

Pikavippifirmojen toiminnan kieltäminen ei kuitenkaan ole yksinkertainen asia.

Rahaa on iät ajat lainattu kiskurikorolla. Ennen laillisia yrityksiä bisnestä hoitivat hämärämiehet, joiden perintätavat tulivat pimeiltä kujilta. Lainaajan paniikki takaisinmaksusta oli vielä nykyistäkin kovempi.

Tämän päivän ilmiö ei kuitenkaan ole terve. Laillistetun toiminnan tulisi aina lähteä siitä, ettei se aiheuta kohtuuttomia vaikeuksia kansalaisille.

Yksi ongelmia vähentävä keino olisi se, että pikavippien mainontaa kiristettäisiin yhä enemmän niin, että todelliset kulut lainasta olisi helppo havaita. Ja miksei tupakka-askin tapaan voisi lyhyesti kertoa vaaroista, joita vipistä voi seurata.

Korkojen kohtuullistaminenkin olisi paikallaan. Yli sadan prosentin vuosikorkoa ei tulisi keneltäkään periä. Muutamassa kymmenessä prosentissa on kuljettava yläraja.

Lainaaminen pitäisi sallia vain arkipäivisin virka-ajan puitteissa. Silloin ihmisen harkintakyky on todennäköisimmin tallella.

Nyt on kiinnostavaa nähdä, kuinka moni kaupunki seuraa Tampereen ja Kouvolan esimerkkiä. Raumalla asiasta tehtiin valtuustoaloite, Joensuussa aloite hylättiin.

Menot